IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HADŽI NADŽIJA: Bila je jedna od najpoznatijih dobrotvorki i humanista iz Novog Pazara… (foto i video)

Priče o Hadži Nadžiji Karabegović Agušević je melodrama o velikom srcu, o nepreglednoj energiji i entuzijazmu ali i vjeri u dobre ljude…

NOVI PAZAR: Sandžak, Zanimljivosti, vijesti, petak,01.01.202114.50… HADŽI NADŽIJA: Bila je jedna od najpoznatijih dobrotvorki i humanista iz Novog Pazara… (foto)

Rahmetli Hadži Nadžija Karabegović Agušević rođena u kući Karabegovića, od oca Kadri bega i majke Sadike. Nije zapamtila oca a bez majke je ostala u devetoj godini.

Kao veoma imućna osoba, znalački i veoma mudro odoljela je i svim iskušenjima i odabrala pravi put svog ljudskog bitisanja. Osnovna joj je preokupacija života i rada rahmetli Hadži Nadžije bila je da pomaže ljudima,  bez obzira na etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Siromašni bogati jedina su podjela ljudi koja je postojala kod rahmetli Hadži Nadžije.

U Novom Pazaru i šire ostaće upamćena po svojim humanitarnim akcijama, za brojne socijalno ugrožene grupe ljudi, od raseljenih preko prognanin do izbjegličkih lica, đaka, penzionera, jetima do stipendiranja studenata. Cio svoj imetak ali nekako i cio svoj život stavila je na raspolaganju ljudima koji nemaju, onima kojima je pomoć neophodna.

Tokom Drugog svjetskog rata Hadži Nadžija je pomagala mnogima, čuvala ih od okupatora, skrivala u svojoj kući, hranila a mnoge i školovala.

Poslednja  aktivnost koju je započela za života bila je izgradnja mekteba, na Paricama, u Novom Pazaru. Umrla je u 76. godini života, ostavljajući ona iza sebe amanet svojoj porodici, sinovima, ali i poruku svim ljudima koji imaju, da pomognu onima koji nemaju.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: 11 kontakata sa oboljelim 21 lice pod mjerom pojačanog epidemiološkog nadzora... (foto)

Sinovi su je poslušali i tako je početkom 2003. god jedan od njih Ruždija Agušević osnovao  Fond i amanet svoje majke otpočeo realizovati prvo posredstvom njega. Ciljevi fonda su bili pružanje materijalne pomoći i građanima kada se nađu u stanju socijalne potrebe, prvenstveno svim starim i iznemoglim licima, invalidnim licima i djeci bez roditeljskog staranja, obezbjeđivanju stipendija učenicima i studentima, ali i svim drugim humanitarnim aktivnostima.

Moja majka je pružala pomoć svima, nije gledala na vjeroispovijest, onda i nacionalnost, govorila je, “kada ste na operacionom stolu, nije bitno čija je krv koju primate, važno je da sačuvate život”, govorio je do skora Agušević.

Fond je uspostavio saradnju sa mnogim organizacijama, institucijama, ali i pojedincima. Mnogo državnih, inostranih priznanja dodjeljeno ovom fondu, ali najviše priznanje, jesu građani Novog Pazara,koji s posebnim osjećanjem zadovoljstva pominju ime Hadži Nadžije.

Do prije godinu dana do kad je Fondom upravljao veoma uspješno ga vodio Ruždija Agušević  kroz ovu fondaciju je prošlo oko 1000 studenata koji su i diplomirali i danas rade kao vrsni stručnjaci. Agušević je iznenada preselio na ahiret prije godinu dana ali su njegovi sinovi nastavili da ispunjavaju a i amanet rahmetli Hadži Nadžije.

Tekst je nastao kao dio projekta “Znamenite žene Novog Pazara”. Da je izradu teksta sufinansirao Grad Novi Pazar a sve to i it sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Novog Pazara u 2020. godini. Stavovi iznijeti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva.

PP Media

Čitaj još:   Umro nastavnik koji svojim KNJIGMA donosio radost siromašnoj djeci JABLANICE
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more