IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NJEMCI U STRAHU: Nema bioskopa, kafića ni leta avionima, bez vakcine… (foto i video)

Mnogi strahuju od podjele društva na vakcinisane i nevakcinisane…

BERLIN: Svijet, Zanimljivost, vijesti, petak, 01.01.2021…13.50… NJEMCI U STRAHU: Nema bioskopa, kafića ni leta avionima, bez vakcine… (foto i video)

U Njemačkoj se vodi žustra debata o tome da li ljudi sa imunitetom protiv korone treba da uživaju više prava, odnosno da trpe manje ograničenja?

U njemačkim medijima i u redovima političara trenutno je glasna kritika politike suzbijanja pandemije.

„Njemačka je prošlog proljeća bila neka vrsta šampiona u borbi protiv pandemije“ kaže za DW Janoš Damen, političar Zelenih jedan od prvih i visokih članova zdravstvenog odbora Bundestaga i dodaje da je i svu prednost izgubljena i da zemlja sada zaostaje.

Trenutno se kritika odnosi na nezgrapan početak masovne vakcinacije. U nekim mjestima, kao što je Berlin, ima mnogo manje doza vakcine nego što je obećano. Nije jasno ni kada će biti vakcinisani svi koji to žele.

Uporedo sa tim vodi se debata, koja, ako to formulišemo pozitivno, seže daleko u budućnost. Kakav će biti odnos prema ljudima koji su imunizovani? Da li će oni živjeti normalnije od onih koji još nisu ni vakcinisani?

Da li će društvo da se podeli na dvije klase?

Stalna komisija za vakcinu pri njemačkom Ministarstvu zdravlja daje sve preporuke za vakcinaciju u cijeloj Nemačkoj.Predsjednik te Komisije, Tomas Mertens, kaže za DW da bi o privilegijama vakcinisanih osoba trebalo istu povesti javnu debatu.

„Kada vakcina bude svima na raspolaganju, lično smatram i da bi ‘privilegijie’ bile zamislive u privatnim sferama, na pr. u restoranima, bioskopima, na koncertima i u avionima. Privilegije ne bi trebalo da postoje za ‘osnovne stvari’, dakle u bolnicama, gradskim institucijama i javnom prevozu“, kaže Mertens.

Dijelovi njemačke Vlade i neki poslanici Bundestaga misle drugačije. Svi pa i njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer ne želi privilegije za vakcinisane osobe.

Čitaj još:   ZAPLJENA NA GRANIČNOM PRIJELAZU: Zaustavili kombi iz Crne Gore na pretres uslijedilo iznenađenje… (foto)

Neki poslanici se čak zalažu da se takve privilegije zakonski zabrane. Prvo je Johanes Fehner, socijaldemokratski pravni ekspert u Bundestagu, rekao je za dnevni list Velt: „Poslanički klub njemačkih Socijaldemokrata trebao bi da preispituje zakonske mijere kojima bi se sprečilo da privatna ekonomija nejednako tretira vakcinisane i nevakcinisane osobe.“

Ministar zdravlja Jens Špan priznaje da je i sam neodlučan to je i u odgovoru na pitanje i smatra da ne bi trebalo previše toga regulisati. Upravo je on još na proleće pokrenuo sličnu debatu.

Djelovi privrede u Njemačkoj su već postali nestrpljivi jer su imali velike gubitke za vrijeme pandemije. Recimo bavarsko Udruženje hotelijera kao i ugostitelja priželjkuje ublažavanje mjera za vakcinisane osobe.

U drugim zemljama se manje oklijeva– u Velikoj Britaniji razmišljaju o tehničkim rešenjima koja bi omogućila zabranu ulaska u restorane pa i osobama koje odbijaju da se vakcinišu. U SAD kompanije i kao što je IBM već rade na stvaranju digitalne iskaznice o vakcinisanju.

Rusija je objavila da će takvu iskaznicu uvesti od januara. Gradonačelnik Moskve je najavio olakšice u svakodnevnici za vakcinisane osobe. Potom i Australijska avionska kompanija Qantas najavila je da će na određenim letovima primati samo vakcinisane putnike.

Namjera je da se vakcinacijom u Njemačkoj postigne a i taj kolektivni imunitet– to bi značilo povratak normalnom životu. Ali da bi se to sve i postiglo, potrebno je da se vakciniše 60 do 70 odsto stanovništva. Ima i brojnih anketa koje su o spremnosti na vakcinisanje govore isto i da bi rezultat mogao biti tijesan.

„Postizanje takvog stanja moglo bi trajati mjesecima i zavisilo bi i prvo i od poznatih faktora– od raspoloživih doza vakcine, centara za vakcinaciju kao i učešća stanovništva u kampanji vakcinacije“, kaže Mertens…

Čitaj još:   TV Hayat i RTV Novi Pazar, realizuju zajednički bajramski program...

izvor dw

Dnevni horoskop za 5. mart 2021. godine

Uspjeh za Ovna, Bik traži sigurnost, Blizanci u akciji, Rak Read more