IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HAOS SA PCR TESTOVIMA: Niko ne zna čije testove priznaju za ulazak u Srbiju… (foto)

Problem je što je nemoguće pronaći spisak laboratorija i na osnovu njega otići u onu čije rezultate će vam priznati na granici…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 02.01.2021…10.44… HAOS SA PCR TESTOVIMA: Niko ne zna čije testove priznaju za ulazak u Srbiju… (foto)

Građani koji dolaze u Srbiji i donose negativan PCR test kao dokaz a i za ulazak u zemlju, mogu ipak da završen u kućnoj izolaciji, ukoliko im se na granici ne prizna taj dokument.

Naime, testiranje mora da bude urađeno u laboratoriji koju priznaju nadležne institucije u Srbiji. Međutim, problem je što je nemoguće sada pronaći spisak tih laboratorija i na osnovu njega otići u onu čije iste i rezultate će vam priznati na granici.

Javila se ljudi koja je doputovala u Srbiju iz Njemačke 27.12. na aerodrom Nikola Tesla. Dan ranije, 26.12. uradili su PCR test na istom aerodromu u Frankfurtu, u kompaniji Centogene, gde se testiraju svi internacionalni putnici.

“Isti dan sam i dobila rezultat da sam negativna. Na carini su i na beogradskom aerodromu su dva carinika pola sata pokusavali da rastumače moj test na engleskom i u elektronskom obliku. Nakon izuzetno neprijatnog iskustva, odlučili su da me stave u karantin” priča V.V, čiji su podaci poznati redakciji.

Narednog dana zvala je nekoliko nadležnih ustanova, od kovid ambulanti, preko policijske uprave, carine do Granicne sanitarne inspekcije pa sve i do Ministarstva zdravlja, kako bih razrešila situaciju u kojoj se našla.

Čitaj još:   TRI AMBASADORA U DVA DANA: "BS" približava se Vladi Crne Gore, ERVIN Ibrahimović u centru diplomatske ofanzive Zapada... (foto)

U Ministarstvu zdravlja su joj rekli da će razrešiti njenu situaciju, samo da im posaljem u elektronskom obliku rezultate testa i sliku pasoša, što je, sve kako navodi, i učinila.

“Nakon toga sam dobila telefonski poziv iz Ministarstva i saopštili su mi da ipak ne mogu da priznaju moj test jer se laboratorija/ kompanija Centogene ne nalazi na listi referentnih laboratorija iz Njemačke. Kada sam tražila da vidim taj spisak referentnih laboratorija ili gdje je on a i objavljen, rekli su mi da se taj spisak, dostavljen od strane Ministarstva spoljnih poslova, ne može proslediti ili objaviti. Zatim sam pisala na nekoliko adresa u Ministarstvu zdravlja, kao i Ministarstvu od spoljnih poslova, da ih zamolim da objave taj spisak. Međutim, nije bilo nikakve reakcije” objašnjava naša sagovornica.

Našoj sagovornici, nakon svega, nije jasno da li se i čiji PCR testovi priznaju u Srbiji i da li naša zemlja uopšte priznaje testove urađene u inostranstvu.

Tragom ove priče nije uspela da dobije odgovore ni u Ministarstvu zdravlja ni u Ministarstvu spoljnih poslova gdje može da se vidi spisak institucija čije PCR testove Srbija priznaje. Na naš upit sa ovim zahtjevom nisu i odgovorili ni u Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Čitaj još:   UŽAS i Vapaj korisnika: Ovo nije dom za njegu, već za umiranje... (foto)

izvor nova s

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more