IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO ĆE IZDATI SPAHIĆA I BARBAREZA ZA IZBOR SELEKTORA BIH… (foto)

Prvo i kao i mnogo puta do sada, izbor selektora fudbalske selekcije Bosne i Hercegovine u FSBiH ne može proći jednostavno…

SARAJEVO: BiH, Sport, vijesti, nedelja, 03.01.2021…15. 15… KO ĆE IZDATI SPAHIĆA I BARBAREZA ZA IZBOR SELEKTORA BIH… (foto)

Zapravo, ni ne sjećamo se kada je neko izabran, a da se nisu vodili ratovi, ili da nije bilo zakulisnih radnji. Međutim, ovo što se trenutno dešava prelazi granice dobrog ukusa, jer evidentno je da se fudbalskoj reprezentaciji BiH svjesno podmeće “kukavičije jaje”.

Za sutra je najavljen izbor selektora naše reprezentacije, a bira se između Bugarina Ivylo Peteva i heroja navijača Sergeja Barbareza. Ni jedan, ni drugi, nisu najidealniji izbor. Zapravo, daleko su od toga.

Petev je prosječan trener, bez nekih velikih uspjeha, a način na koji ga se podmeće reprezentaciji prilično je degutantan, pogotovo jer se radi o “menadžerskim varijantama”.

Sergej Barbarez je miljenik navijača i javnosti, ali daleko od toga da je idealno rješenje, jer fudbal odavno nije u njegovom fokusu. Međutim, ima ogromnu harizmu i poštovanje od igrača, što je u neku ruku sve i potrebno da bi se situacija unutar ekipe konsolidovala, jer uz Edina Džeku, koji je vođa ekipe, potreban je neko poput Barbareza, čovjeka, koji je u dresu bh. tima igrao na svim pozicijama, jer je shvatio da je ekipa bitnija od pojedinca i uvijek je štitio suigrače, a vjerovatno ih ni sada ne bi ostavio na cjedilu.

On je favorit Emira Spahića, koji je po mnogo čemu sličan Barbarezu, ali Spahić uopće nije tema. Petev je , pak, favorit Zvjezdana Misimovića i Vice Zeljkovića, budućeg predsjednika, ali ni oni nisu tema.

Čitaj još:   POGINULO TROJE Automobil podletio pod kamion, povređeno i jedno djete...

Tema sutrašnji izbor i način biranja selektora, piše Hayat TV Način glasanja diskriminirajući, jer prilikom glasanja, barem jedan Bošnjak, Srbin ili Hrvat , moraju dići ruku za usvajanje jedne odluke.

U prijevodu to znači da su za imenovanje Peteva, ako i pretpostavimo da su Misimović i Zeljković osigurali glasove prvo iz redova “srpske” i “hrvatske” komponente, potreban barem jedan glas “bošnjaka”, jer izbor mora imati dvotrećinsku većinu i pri tome ruku , barem jednog, iz svih naroda (prilikom prve sjednice, dvojicu).

Da nije promjenjen status, Petev bi sigurno sutra bio izglasan kao novi selektor BiH, jer bi imao potrebnu većinu, a ovako potrebni su mu glasovi iz bošnjačke komponente, koja je često bila razjedinjena u FSBiH.

To znači, da se zapravo traže dva izdajnika za prvu sjednicu, odnosno jedan za drugu, iz redova Bošnjaka, koji će sutra dići ruku i podržati izbor Peteva ili će se desiti sljedeće:

Sutra na sjednici IO se neće okupiti potreban broj od 12 članova Izvršnog odbora, a manjak kvoruma bi značio da se sjednica mora održati dan poslije i odlučivat će natpolovična većina, s tim što i dalje za odluku moraju glasati sva tri naroda.

Po starom statutu, za odluku je bila potrebna apsolutna većina (najmanje osam glasova, a ovisno o prisustvu na sjednici i manje glasova) i Petev bi bio izabran. Sada, mora imati jednog od Bošnjaka, ukoliko pretpostavimo da su za Peteva H i S komponenta.

Ukoliko neko od B komponente glasa za izbor Peteva, jasno je da bi izdao Emira Spahića i Sergeja Barbareza, ali i javnost, koja pomno prati dešavanja oko izbora selektora naše zemlje.

Čitaj još:   TUGA GOLEMA, BOSANCI KRENULI NA RAD U EU, PA STRADALI: Direktan sudar kamiona i autobusa na autoputu...

Trenutni predsjednik Elvedin Dino Begić se povukao iz odabira, jer ima privatnih porodičnih problema, a iako javnost tvrdi drugačije, to Emir Spahić je i dalje “u igri”, jer neće olako prepustii da ga pregaze. Nije i to mu u prirodi.

Izvor Hayat.ba

KRAJ ILI NE: Zna li se, da li Kristijan Golubović napušta Zadrugu 4!!! (foto i video)

Danima se polemiše o isteku ugovora Kristijana Golubovića... BEOGRAD: Srbija, Read more

DOBRA REŽIJA I PREDSTAVA ZA JAVNOST: Vučić uskoro će morati priznati Kosovo!? (foto)

Aleksandar Vučić, je rekao da će srpska strana insistirati „glasnije Read more