IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Akademik CANU dr Backović : Uvođenje vjeronauke bilo bi anahrono, neustavno i diskriminacija djece… (foto)

Nekadašnji ministar prosvjete i akademik CANU, profesor Slobodan Backović, ocijenio je u intervjuu za Portal Analitika da se treba držati načela sekularnosti države i dodao da bi uvođenje vjeronauke u škole diskriminisalo djecu…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivost, vijesti: 06.01.2021… 18.59… Akademik CANU dr Backović : Uvođenje vjeronauke bilo bi anahrono, neustavno i diskriminacija djece… (foto)

Treba se držati načela sekularnosti države, tj toga da je crkva odvojena od države. Postoji jednostavno rješenje, da se osnuju privatne vjerske škole. U te vjerske škole dolaze djeca koja hoće, odnosno čiji roditelji hoće da se ona vjerski obrazuju. U takvoj školi su djeca jednog vjerskog opredjeljenja i vjera tamo ne može da podijeli djecu.

U našem slučaju gdje imamo djecu iz različitih sredina, različitog političke, vjerske pozadine, imamo ateiste i agnostike. Tako nešto bi napravilo diskriminaciju, podjelu među djecom, ocijenio je dr Backović.

– Danas to raditi je toliko anahrono, nemoguće, neustavno, nezakonito. Pa i mislim da se to apsolutno ne smije dozvoliti, da se u javnim školama sve to praktikuju i izvode vjerski obredi. Treba držati načela sekularnosti države, tj. toga da je crkva odvojena od države. U našem slučaju gdje imamo djecu iz različitih sredina, različite političke, vjerske pozadine, imamo ateiste i agnostike, uvođenje vjeronauke bi napravilo diskriminaciju, podjelu među djecom. Postoji jednostavno rješenje, da se osnuju privatne vjerske škole”, ističe Backović.

On navodi da ne treba miješati crkveni domen sa državnim. 

– Oni su odvojeni i ne treba da smetaju jedan drugom da funkcionišu kako treba – kazao je Backović.

ANALITIKA: Nova Vlada je objedinila resore prosvjete, nauke, kulture i sporta u jedno ministarstvo. Što to znači konkretno za prosvjetu i da li je to po Vašem mišljenju dobro rješenje?

BACKOVIĆ: Mislim da to, apsolutno, nije dobro rješenje. Obrazloženje je bilo dosta djetinjasto, naveli su da spajaju resore, da bi mogli djeci da se to omoguće da se više bave sportom i da umjetnike više angažuju. Nauka je i ranije bila uz prosvjetu, nejasna je odluka da to izuzetno dobro ocijenjeno ministarstvo ili rad u prethodnom periodu ugasi i da transformiše u nešto drugo sa neizvjesnošću kako će to drugo raditi i izgledati. U svakom slučaju, za prosvjetu to nije dobro, jer prosvjeta zahtijeva punu pažnju zbog istoga poboljšanja kvaliteta obrazovanja i zbog nekih problema koji se javljaju u upravljanju sistemom.

ANALITIKA: Pojedini politički predstavnici pominju kako treba uvesti vjeronauku u škole. Kakvo je vaše mišljenje o tome, s obzirom na to da je Crna Gora sekularna država?

BACKOVIĆ: Danas to raditi je toliko anahrono, nemoguće, neustavno, nezakonito. Mislim da se to apsolutno ne smije dozvoliti, da se u javnim školama praktikuju i izvode vjerski obredi. Treba se držati istog načela sekularnosti države, tj toga da je crkva odvojena od države. Postoji mnogo jednostavnih rješenje, da se osnuju privatne vjerske škole. U te vjerske škole dolaze djeca koja hoće,odnosno čiji roditelji hoće da se ona vjerski obrazuju. U takvoj školi su djeca jednog vjerskog opredjeljenja i vjera tamo ne može da podijeli djecu. U našem slučaju gdje imamo djecu iz različitih sredina, različite političke, vjerske pozadine, imamo ateiste i agnostike. Tako nešto bi napravilo diskriminaciju, podjelu među djecom. 

Čitaj još:   SKUPILE SE SARAJLIJE: Brega posvetio koncert rodnom gradu, hladnoća im nije mogla NIŠTA... (video)

ANALITIKA: U jednoj osnovnoj školi Tivat je samo bratstvo Srpske pravoslavne crkve omladine podijelilo novogodišnje paketiće sa porukama. Kako to komentarišete? 

BACKOVIĆ: To je primjer nečega što ne smije da se radi u našoj javnoj obrazovnoj ustanovi. Imali smo ranije slične slučajeve, ali ne znam da li je to bila stvar politike ili naših učitelja, gdje su rekli djeci da donesu kuvana jaja da ih farbaju, ne računajući da među tom djecom ima i islamske djece. Znam da u Grčkoj imaju državnu crkvu i nastava počinje sa molitvom. Jedan učenik nije ustajao, objašnjavajući “ja ne mogu da ustanem, ja sam Jevrej”. 

ANALITIKA: Kakva je po vašem mišljenju reforma školstva potrebna u Crnoj Gori, da bi se školstvo uskladilo sa tržištom rada; gdje vidite propuste, s obzirom na to da nam dostaje kadra nekih profila, na primjer u sektoru turizma, dok imamo veliki broj pravnika, ekonomista…

BACKOVIĆ: Imamo jedan problem koji je vezan za obrazovni sistem. Nama 70 odsto djece ide u srednje stručne škole. Istraživanja pokazuju da je njihova pismenost pod znakom pitanja, a s druge strane, oni završavaju te škole i završavaju i fakultete. Pitanje je na koji način biraju fakultete, da li zbog kasnijeg zaposlenja ili one koje mogu lako da završe, to jeste da “bubaju” kako su to radili i u školi. Na kraju, završe fakultet, a ništa ne znaju. 

Treći problem je bio – politika upisa u visokoškolske ustanove, koja je dozvoljavala enormni upis pravnika i ekonomista, a to se pravdalo pravom na obrazovanje. To čujete sada često, ustavno pravo na obrazovanje, na vjeroispovijest… Postavlja se pitanje ako su ta prava garantovana ustavom, mogu li se ograničiti zakonom i zašto onda ustavom garantovano pravo na rad, ne garantuje se svima da će raditi. Ima dosta površnosti. 

ANALITIKA: Ministarka Vesna Bratić je predložila pet članova Upravnog odbora UCG, a neki od njih su istaknuti članovi “srpskog sveta”. Da li oni mogu značajno da promijene upravljačku politiku toga tijela?

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 14. mart 2020. godine

BACKOVIĆ: I prije su članovi bili politički profilisani, tako da ja mislim da ne bi trebalo da dođe do zaokreta u upravljačkoj politici Univerziteta. 

Međutim, to je realna opasnost, da se sruši autonomija Univerziteta i treba imati u vidu da će evropski bolonjski proces budno pratiti sve.

Ukoliko naprave nešto što će narušiti autonomiju Univerziteta ili voditi ka politizaciji, imaće velike probleme sa Evropskom unijom. 

I, kada se pravio zakon o visokom obrazovanju cilj je bio da se smanji na minimum uticaj politike na rad Univerziteta. Treba li se vratiti opet na predbolonjsko vrijeme? Mislim da ne treba. Nadam se da će tih pet novih članova da se založi kod nove Vlade da Univerzitet finansiraju da bude dostojniji, da makar po studentu dodijele 2.000 eura godišnje za školovanje. Da, umjesto dosadašnjih 19 miliona, budžet bude 38 miliona, jer su ovo nedovoljna sredstva.

Oni nemaju u vidu da Univerzitet – ubrzano stara. Nema više mladih ljudi, koji su osnovna pokretačka snaga univerziteta. Profesori su mentori. Njihove radne sposobnosti su već na zalasku, ali njihovo iskustvo i znanje su jako dobri za odrastanje mladih ljudi. Ukoliko se novac ne uloži, Univerzitet će bez mladih saradnika da ostara i polako će neki studijski programi da se gase. Neće imati dovoljno kvalitetnog nastavnog kadra. Mladi ljudi odlaze da studiraju u inostranstvo, a malo njih ide da odradi doktorate vani i da se obogaćeni iskustvom vrate u Crnu Goru.

izvor analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more