IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RUSI LIKUJU ZBOG HAOSA u Vašingtonu… (foto i video)

Glasnogovornica ruskoga Ministarstva vanjskih poslova to je Marija Zaharova kratko je napisala na svom Facebooku: “SAD više nikada nikome na svijetu neće moći reći da su oni obrazac demokracije”

MOSKVA: Svijet, Zanimljivosti: četvrtak, 07.01.2021…19.56… RUSI LIKUJU ZBOG HAOSA u Vašingtonu… (foto i video)

Piše: Vlado Vurušić

Američka demokracija šepa na obje noge. SAD je izgubio pravo nametati drugim zemljama svoju politiku. Puno je razloga za ovo: narcisoidnost, ekscentričnost i avanturizam predsjednika Trumpa te bezlične i šuplje političke platforme demokrata i republikanaca koji žele zadovoljiti sve. Rezultat je svega da je Amerika pukla popola. Amerika tone na dno.

Rezultati izbora su sumnjivi i nejasni, sve je to dovelo do ovog kaosa. Ovo je poraz američke mašinerije, njihovi vlastodršci više ne razumiju što se događa, postali su sami sebi svrha – izjavio je šef ruskog parlamentarnog Odbora za međunarodne odnose Konstantin Kosačov.

Glasnogovornica ruskoga Ministarstva vanjskih poslova imena Marija Zaharova kratko je napisala na svom Facebooku: “SAD više nikada nikome na svijetu neće moći reći da su oni obrazac demokracije”. No, poslije je dodala da je to “unutarnja stvar SAD-a”. Zaharova je rekla da je elektorski sustav arhaičan te da ne odgovara demokratskim suvremenim standardima jer je omogućio mnogo nepravilnosti i lažiranja, a pokazalo se, kaže, da su se “američki mediji pretvorili u instrument političkog nadmetanja.

“Želimo prijateljskom američkom narodu da dostojno preživi ovaj dramatični trenutak njihove povijesti”, ironično je zaključila Zaharova.

Većina ruskih medija, kojima je to uglavnom druga vijest, nakon izvještaja o proslavi pravoslavnog Božića, sladostrasno likuje u izvještavanju o neredima i kaosu na washingtonskim ulicama.

“Sramota i krah famozne američke demokracije!” “U SAD-u su oholo nazivali mnoge zemlje ‘banana-državama’, a sada su oni u redu s njima.” “Prvi put u 100 godina u Americi se osjeća ono što su oni širili drugima – zadah građanskog rata.” “SAD kao Kirgistan.” “Raskol američkog društva dosegnuo vrhunac.” “Amerika više nema pravo nametati svoju volju nikome”. To su samo neke od reakcija ruskih medija na upad razularenih prosvjednika u zdanje Kongresa.

Čitaj još:   VODITELJKA, VUČKU POSTAVILA ŠKAKLJIVO PITANJE: Ko radi za vas, nastao je muk u studiju i dao je sledeći odgovor... (foto)

Politolog Dmitrij Jevstifejev čak smatra da bi Biden mogao pokrenuti nekakav rat na Bliskom istoku kako bi smirio unutarnju situaciju koja bi se, prema njegovu mišljenju, mogla intenzivirati jer Trump očito ima dovoljno svojih sljedbenika, spremnih na sve.

Doduše, vodeći ruski pisani mediji poput Komersanta i Vedomosti ili TV postaje Dožd donose umjerene izvještaje iz SAD-a, navodeći da je Biden sada definitivno potvrđen za predsjednika, da je Trump pokopao samoga sebe, da su republikanci shvatili da su zbog njega izgubili izbore u Georgiji te da možda nije on organizator nereda svojih pristaša, ali ih je svojim ponašanjem i izjavama potaknuo i gurnuo na sumanuti juriš koji je uzdrmao temelje američke demokracije i ugrozio njezin položaj u globalnoj politici.

Politolog Sergej Strokan u Komersantu piše o “političkom samoubojstvu Trumpa” koji je za sobom tako zalupio vrata da su sa zidova popadali svi povijesni artefakti i relikvije kojima se SAD stoljećima ponosio.  

I zastupnik u Dumi Anton Gorelkin iz parlamentarnog Odbora za razvoj IT i informacije kaže kako se još jednom pokazala snaga društvenih mreža kao instrumenta utjecaja na mase. “Niti jedan nacionalni američki medij ne bi se ovih dana usudio objaviti izjave Trumpa o lažiranju izbora, a, eto, nekoliko tvitova i masa juriša na Capitol.”

Gorelkin je jedan od rijetkih koji smatra kako je blokada Trumpovih objava na društvenim mrežama ispravna odluka jer su nerazumne izjave odlazećeg predsjednika već izazvale žrtve. No, njegovo mišljenje ne dijele na TV postaji NTV gdje se “zgražaju” da se predsjedniku onemogućava da komunicira sa svojim narodom, ismijavajući tako američku “slobodu govora”.

Moskovski Vzgljad piše kako većina američkih medija nije objektivno izvještavala o neredima. Smatraju da je objektivno izvještavao samo Fox News jer je jedini davao riječ i objašnjavao poziciju prosvjednika te koji je navodio kako je policija “pucala gumenim mecima po prosvjednicima prije nego što su krenuli u juriš”.

“No, velika većina američkih medija izvještavala je u najboljoj tradiciji sjevernokorejskog tiska – isključivo jednostrano, uz proklinjanja i teške kvalifikacije”, piše Vzgljad.

U SAD-u se nakon izbora dogodilo baš ono što su u Rusiji i priželjkivali prije izbora. Tada smo pisali kako bi Vladimiru Putinu najviše odgovaralo da se prebrojavanje glasova odulji, da sve bude u skandaloznom tonu, da padaju međusobne optužbe ili da Trump u slučaju poraza odbije predati vlast jer bi to dodatno uzdrmalo američki demokratski sustav.

Čitaj još:   UŽIVO O KORONI: Danas 65 zaraženih u Srbiji ne rade šalteri MUP, istekla dokumenta važe... (foto)

Također bi potvrdilo Putinove opservacije o “krizi i slabostima demokracije “, “liberalizmu kao zastarjelom modelu koji odumire” te primjeru Rusije kao stabilne države čije društvo nije raspolućeno jer se vodi ispravna politika. Tako neki mediji navode američke analitičare koji tvrde da je problem u “liberalnoj manjini i eliti” koja se suprotstavlja većini koja prosvjeduje protiv “liberalnog totalitarizma, urušavanja tradicionalnih američkih vrijednosti i izborne prevare” te da su oni za sadašnju elitu ekstremisti i “dijaloga tu nema”.

Podsjetimo da je ruski predsjednik Vladimir Putin posljednji čestitao Joeu Bidenu na pobjedi, tek 15. prosinca 2020. godine…

izvor antena m

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more