IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PATRIOTA I GRADITELJ: Preselio na bolji vječni svijet velikan iz plejade velikih Mostaraca Rusmir Ćišić… (foto)

Danas nas je napustio Rusmir Ćišić, borac za bolji Mostar i svoju BiH…

MOSTAR: BiH, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 10.01.2021…00.36… PATRIOTA I GRADITELJ: Preselio na bolji vječni svijet velikan iz plejade velikih Mostaraca Rusmir Ćišić… (foto)

Srce istrajnog borca za bolji Mostar i svoju Bosnu i Hercegovinu a i poslije nekoliko godina borbe sa bolešću prestalo je kucati danas iza podneva.

Rusmir Ćišić, izdanak poznate mostarske porodice koja je dala više velikana rođen je u Mostaru 7. septembra 1946. godine gdje je završio školovanje krunisano diplomom Mašinskog fakulteta u Mostaru, saopćili su iz Centra za mir Mostar.

Uvijek vedar i pun entuzijazma tragajući za novim vrijednostima radio je u više kolektiva u kojima je ostavio neizbrisivi trag.

Radnici sarajevske Hidrogradnje pamte ga kao rukovodioca mehanizacije na najvećim gradilištima Iraka, Višegrada, Gacka i kao čovjeka koji je uvijek radom,disciplinom, znanjem i urednošću bio primjerom kako se jedan veliki inženjer odnosi prema poslu.

Godine 1992. rat ga je zatekao u Mostaru gdje se brzo uključuje u Armiju Bosne i Hercegovine gdje je bio jedan od bližih suboraca svog prvog komšije i proslavljenog narodnog heroja Mithada Hujdura Hujke. Njegova predanost i sposobnost uspješnog obavljanja najtežih zadataka prirodno ga je preporučila da u izgradnji civilne vlasti još tokom rata bude prvi i najbliži saradnik višegodišnjeg gradonačelnika Mostara Safeta Oručevića.

U obnovi porušenog Mostara obavljao je dužnosti predsjednika Izvršnog odbora grada Mostara, načelnika odjela za infrastrukturu u periodu gradnje zajedničke Gradske uprave Mostara i niz drugih funkcija u privredi. 2000-te godine pada odluka o obnovi izgradnje simbola Mostara Starog mosta i on naredne četiri godine najuspješnije obavlja funkciju direktora projekta, što je svakako kruna njegove profesije.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 20. decembar 2020...

Od Svjetske banke i UNESCO-a kao partnera projekta za izvanredan posao dobio je iskrena priznanja, a 2014. godine ponio je i priznanje “Mimar mira” Centra za mir.

Radni vijek okončao je kao uspješni Ministar prostornog uređenja u Vladi HNK.

On nije radio samo na obnovi i izgradnji fizičke strukture Mostara već kao jedan od osnivača Rotary Cluba Mostar uspješno je radio a kao na obnovi ljudskog povjerenja u gradu i državi. Gdje god radio iza sebe je ostavljao trag velikog pregaoca, ali kao poštenog čovjeka, neodoljivog šarmera uvijek spremnog na druženje i širenje prijateljstva.

Iza Rusmira ostaju supruga Indira, kćerka Maja i sin Haris. Neka je veliki rahmet našem Rusmiru, a neutješnoj porodici iskreno saučešće. Dan kao i satnica posljednjeg ispraćaja i dženaze dragog Rusmira bit će naknadno objavljeni, saopćili su iz Centra za mir.

Čitaj još:   MIRSAD VILIĆ, RAZORUŽAO DODIKA: U Americi završio FBI akademiju...

Izvor: agencija

SIN MARINE TUCAKOVIĆ OTKRIO PRAVO LICE CECE

Marna Tucaković i Svetlana Ceca Ražnatović ranije su dobro sarađivale. Read more

ISPOVJEST ŽRTAVA: Predatori su i ljekari i profesori… (foto i video)

Zamislite da vas ljekar zadrži u bolnici dajući vam pogrešnu Read more