IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZMIR: Klanjana dženaza i obavljen ukop Kemala Baysaka, Prvog počasnog konzula BiH…

U dijelu grada Karsiyaka u Izmiru danas je klanjana dženaza i obavljen ukop počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Turskoj Kemala Baysaka…

KARSIYAKA (Izmir): Svijet, vijesti, ponedeljak, 10.01.2021…18.56… IZMIR: Klanjana dženaza i obavljen ukop Kemala Baysaka, Prvog počasnog konzula BiH…

Ahmet Kemal Baysak je 9. januara preselio na Ahiret u 88. godini od posljedica zaraze koronavirusom.

Komemoracija je održana ispred zgrade općine Karsiyaka na kojoj je se prisutnima obratio i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, koji je kazao da je Baysak dao važan doprinos jačanju odnosa Bosne i Hercegovine i Turske te da je bio simbol saradnje dviju zemalja.

Istakao je da je Baysak pomagao svima kojima je pomoć bila potrebna.

– Svojim djelima dokazao je ljubav prema precima i zemlji. Ime Kemala Baysaka ostat će nam u najljepšem sjećanju. Sjećat ćemo se kao prvog najboljeg počasnog konzula – kazao je Mahmutović.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Adis Alagić također je i on izrazio duboko žaljenje i tugu zbog odlaska na Ahiret Baysaka. Atilla Baysak, sam je sin Kemala Baysaka, kazao da njegov otac tokom života nikada nije nikoga povrijedio i živio je vrlo ispunjen život. Nakon obraćanja na sami tabut je položeno cvijeće i beretka sa zastavama Turske i Bosne i Hercegovine.

Čitaj još:   NAJAVA UŽASA: Što će se dogoditi ako eksplodira najveća europska nuklearka? (foto, video)

Komemoraciji su, osim Baysakove porodice i rodbine, prisustvovale i brojne ličnosti iz političkog i javnog života Izmira, Turske i BiH. Nakon što mu je dženaza- namaz klanjana u džamiji Bostanli Besikcioglu, Baysak je ukopan na mezaraju Sogukkuyu.

Ahmet Kemal Baysak, bivši načelnik turske općine Karsiyaka, bio je ugledni biznismen iz Izmira koji je tri decenije bio član Privredne komore Egejske regije (EBSO).

Kemal Baysak je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Ljubinja. Bio je osnivač i počasni predsjednik Federacije udruženja kulture Turske i BiH. Njegova je porodica u Tursku emigrirala odmah nakon Berlinskog kongresa 1878. godine. Baysak je četvrta generacija porodice Grebo, a premda nikad nije živio u Bosni i Hercegovini, dobro je govorio bosanski jezik.

Sam KEMAL Baysak je često posjećivao BiH i bio pokretač i brojnih projekata i inicijativa pomoći zemlji njegovog porijekla. U BiH je dovodio brojne investitore i predstavnike privrednih udruženja iz Turske i šire, a počasni je građanin Sarajeva, Bihaća i Goražda.

Izvor: iBalkan.net / agencija AA

Čitaj još:   IZMIR: Spasioci i dalje tragaju za preživjelima, broj stradalih raste i nakon 60 sati... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

BRAVO IZMIR: Mačka od 19 kg, uz kontrolu veterinara, počela s dijetom…

Mačka od sedam godina, teška 19,2 kilograma u općini Karsiyaka, Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more