IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAJAVA UŽASA, BAKIR NAKAŠ O PLANU DA RS NAPRAVI SPOMENIK U SARAJEVU: “Ovo je čisto rasističko izdvajanje jednog naroda” (foto)

Kako je srbijanska “Politika” objavila, lokalne vlasti u manjem bh. entitetu RS planiraju napraviti novo spomen- obilježje, jer trenutno navodno se i ne odražava dovoljno sve patnje srpskog naroda i herojstvo srpskih boraca tokom Drugog svjetskog rata i rata od 1992. do 1995. godine…

BANJA LUKA: Regija, Crna Hronika, vijesti, utorak, 12.01.2021 00.56…  NAJAVA UŽASA, BAKIR NAKAŠ O PLANU DA RS NAPRAVI SPOMENIK U SARAJEVU: “Ovo je čisto rasističko izdvajanje jednog naroda” (foto)

– Ideja o gradnji spomen-parka pored već postojećeg spomenika na Vracama je van pameti. To je apsolutno jedna vrsta provokacije i zatiranja nekih drugih problema u RS, zamazivanje očiju sa nekakvom idejom borbe za srpski narod, kazao je Bakir Nakaš, član Upravnog odbora SABNOR-a BiH.

Naime, kako je srbijanska “Politika” objavila, lokalne vlasti u manjem bh. entitetu RS planiraju napraviti novo spomen-obilježje, jer trenutno navodno ne odražava dovoljno sve patnje srpskog naroda i herojstvo srpskih boraca tokom Drugog svjetskog rata i rata od 1992. do 1995. godine.

– U Drugom svjetskom ratu su partizani bili partizani, nisu bili ni Srbi, ni Hrvati, ni Muslimani, već antifašisti. Svi spomenici koji su podignuti, podignuti su antifašistima, neovisno od toga kojeg su naroda i koje su vjere. Nigdje nije to naglašavano. Ovo je sada čisto rasističko izdvajanje jednog naroda i promoviranje nečega drugog – kaže Nakaš.

Čitaj još:   Vic dana Zatekne mali Ciga mamu i tatu...

Dodaje da nije tačno ono što se tvrdi kao pozadina, a to je da će obilježiti sjećanje na ubijene antifašiste Srbe, “već da je to prilika da na tom mjestu naprave spomenik “svojim žrtvama” u periodu od 1992. do 1995. godine”.

– Nije im uspjelo da na Zlatištu to naprave, pa se javila ova ideja. Mi na Vracama ni jedno ime nismo izbrisali niti smo ga sklonili. Ako tvrde da je Sarajevo protiv Srba, u suštini najviše su doprinijeli Srbi i to oni koji su natjerali Srbe da sredinom 90-tih napuste Grbavicu i sva druga mjesta, da bi dokazali da ne mogu zajedno živjeti s nama u Sarajevu. A živjeli smo toliko dugo. U Sarajevu je oduvijek bio suživot i ostao je, u onom obliku u kojem ga ima – kaže Nakaš.

Ističe da je trebalo da Federacija BiH učini više za postojeći spomenik.

– Volio bih da jeste. Ali tako je kako je. SABNOR nije imao dovoljno sredstava da to uradi. Da jesmo odavno bi uradili rekonstrukciju. Sada je nešto pokrenuto – kazao je Nakaš.

Dodao je još da ne zna po katastru koji dio spomenika je na teritoriji RS, jer nikada nije dobio prave podatke.

Čitaj još:   Prevrnuo se šleper u kanjonu Morače, saobraćaj obustavljen...

izvor agencije

NAJNOVIJA VIJEST: POTVRĐENO, ČEDA NEMA TUMOR?

Različite informacije o zdravlju lidera LDP Čedomira Jovanovića danima se smjenjuju Read more

REDŽEP TAYIP Erdogan javno primio vakcinu protiv koronavirusa… (foto i video)

Nakon vakcinacije, Tayip Erdogan je u izjavi za medije naglasio Read more

ITALIJA TREPERI: Sudi se najkrvoločnijoj mafiji, a vlada se ljulja… (foto)

Koronavirus, raspad vladajuće koalicije i historijsko suđenje Ndrangeti- rijetki su Read more