IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DODIKU SE CRNO PIŠE: “Nema ultimatuma, ide krivični postupak iz Kijeva za ukradenu poklon- ikonu… (foto)

Ukrajina ne prihvata jezik ultimatuma o povratku ikone iz BiH, rekao je glasnogovornik ukrajinske diplomatije Oleg Nikolenko…

KIYEV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, petak,15.01.2021..16.06… DODIKU SE CRNO PIŠE: “Nema ultimatuma, ide krivični postupak iz Kijeva za ukradenu poklon- ikonu… (foto)

Nakon poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Ukrajini vratiti ikonu tek kada dokažu da su je potraživali prije nego što ju je on poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, stigla je reakcija iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

– Ukrajina ne prihvata jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine – rekao je glasnogovornik ukrajinske diplomatije Oleg Nikolenko.

Prema njegovim riječima, pripadnost drevne ikone Ukrajini je nesporna činjenica, a Tužilaštvo te države već je pokrenulo krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije.

– Očekujemo da bosanskohercegovačka strana neće koristiti ikonu u domaćoj političkoj borbi, već će pružiti pomoć u okviru kriminalističke istrage i ekspertize i u njenom povratku u Ukrajinu – rekao je Nikolenko.

Naglasio je da su Ukrajina i BiH potpisnice Konvencije o mjerama protiv krijumčarenja kulturnih dobara. To znači da je zabranjeno uvoziti relikvije ukradene iz muzeja ili crkava, a na zahtjev druge zemlje potpisnice konvencije, moraju se poduzeti koraci za vraćanje kulturnih dobara.

Treba istaknuti da je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba već reagovao početkom ove godine poručivši da Milorad Dodik nastavlja lagati u aferi koju je otkrio Klix.ba, a koja je zatim poprimila epitet diplomatskog skandala svjetskih razmjera.

Čitaj još:   Turskoj se ne sviđa plan, da SAD, nadzire granicu sa sirijom...

– Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali, gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone – poručio je šef ukrajinske diplomatije.

Podsjetimo, Milorad Dodik je 14. decembra ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tokom posjete BiH poklonio 300 godina staru ukrajinsku pozlaćenu ikona Svetog Nikole, koja je, navodno, po njima “pronađena” u Lugansku. Sve se odigralo u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevom u prisustvu visokih zvaničnika bh. entiteta Republika Srpska.

Kasnije je Tužilaštvo BiH, pod pritiskom javnosti, pokrenulo istragu, a u međuvremenu je Rusija vratila poklon uz savjet da se cijeli slučaj treba razjasniti putem Interpola.

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija ikonu je vratio u BiH i odnio je u kabinet Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH. Od tada nije poznato gdje se nalazi ikona, kao ni u kojoj je fazi istraga u Tužilaštvu BiH. Iz SNSD-a je tada plasirano da ikona vrijedi 100-200 eura, da se može kupiti na internetu i da je ikonu Dodiku dala jedna banjalučka porodica.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je po izlasku iz bolnice prvo optužio medije iz FBiH da su izmislili cijelu priču, nedugo zatim je rekao da Ukrajina uopće ne traži ikonu, a sada je i postavio ultimatum ovoj istočnoevropskoj sili, piše “Klix”.

Čitaj još:   DRITAN i URA NA RASKRŠĆU: Izbori, priklanjanje Mandiću ili nešto nezamislivo...

Tokom ovog mjeseca se očekuju i sastanci prvo a i ambasadora Ukrajine sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić…

Izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more