IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILIONER IZGUBIO BOGASTVO U SEKUNDI: Zaboravio šifru, košta će ga milione dolara… (foto i video)

Stefan Tomas nije jedini koji je zaboravio lozinku ali je jedan od rijetkih koga ta zaboravnost može da košta milione dolara…

SAN FRANCISKO: Svijet, Zamnimljivosti, vijesti, petak,15.01.2021.. 00.26… MILIONER IZGUBIO BOGASTVO U SEKUNDI: Zaboravio šifru, košta će ga milione dolara… (foto i video)

Naime, Tomasu su preostale samo dvije šanse da se domogne istog svog bogatstva od 240 miliona dolara. Tolika je vrijednost 7.002 bitkoina koje je ovaj programer iz San Franciska, dobio prije deset godina kao nagradu za snimanje video snimka koji objašnjava kako kriptovaluta funkcioniše.

U vrijeme kada je poklon stigao, bitkoini su vrijedeli dva do šest dolara po komadu. Spakovao ih je u svoj “digitalni novčanik” i zaboravio na njih.

Sada svaki bitkoin vrijedi 34.000 dolara, a sadržaj njegovog novčanika se procjenjen je na 240 miliona dolara. Međutim, Tomas je zaboravio lozinku koja treba da otključa njegovo bogatstvo, piše Gardijan.

Tomas, rođen u Njemačkoj, već je osam puta unio pogrešnu lozinku, a ako još dva puta pogriješi, disk koji sadrži njegove privatne ključeve bitkoina, biće zaključan– i novac nikada neće vidjeti.

Cijena bitkoina je prošle nedelje dostigla vrijednost više od 40.000 dolara, udvostručivši se za manje od mjesec dana. Od tada je opao, ali je tad i dalje porastao za više od 700 odsto od kada je pandemija počela, u martu prošle godine, sa oko 5.000 dolara.

Čitaj još:   VUČIĆ i Grešne pretpostavke i zaključak: U Crnoj Gori žive građani, a ne etnički predstavnici stranih... (foto i video)

Tomas je rekao da je isprobao svojih osam najčešće korišćenih lozinki za pristup svom hard- disku IronKei, ali se ispostavilo da su sve pogrešne. Da uređaj automatski šifruje sav sadržaj posle desete pogrešne lozinke.

“Samo bih legao u krevet i razmislio o tome”, rekao je Tomas sve za Njujork tajms. “Tada bih otišao do kompjutera ali sa nekom novom strategijom, i to ne bi uspjelo, i ponovo bih bio očajan”, dodao je on.

Kaže da ga je ovo iskustvo potpuno “ohladilo” prema kriptovalutama. “Cela ideja da ste sami svoja banka – sročiću to ovako, da li sami sebi pravite cipele? Razlog zašto imamo banke je da ne bi morali da se bakćemo stvarima sa kojima se banke bave”, rekao je on.

Kada se za Tomasovu priču saznalo, počeli su da stižu savjeti.

Aleks Stamos, stručnjak za internet bezbjednost u Internet opservatoriji Stenford, rekao je da bi lozinku mogao da “provali” u roku od šest mjeseci ako mu Tomas dodijeli 10 odsto digitalnog bogatstva.

“Hm, za 220 miliona dolara zaključanih bitkoina ne nagađate lozinku deset puta već se obratite profesionalcima da kupe 20 ajronkiza kao i provedu šest mjeseci u pronalaženju bočnog kanala ili otkopčavanju”, poručio mu je on. “Učiniću to za 10 odsto. Pozovi me, napisao je.

Firma za podatke o kriptovalutama Čejnalis procijenjuje da oko 20 odsto postojećih 18,5 miliona bitkoina izgubljeno ili nasukano u nepristupačnim novčanicima.

Čitaj još:   LIGA NACIJE- Drama u Roterdamu pripala Španiji: Unai Simon heroj Crvene furije zaustavio Hrvate... (foto, video)

Velški ajtijevac Džejms Hauels je 2013.god slučajno bacio hard drajv sa ključevima za 7500 bitkoina. U tom periodu, izgubljeni bitkoini su vrijedeli oko 4 miliona funti. Sada bi sad vredili više od 250 miliona dolara.

BONUS VIDEO

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more