IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zna li MIRSAD Đerlek nešto što mi ne znamo: Gdje se sad može bez PCR testova i vakcina? (foto i video)

izjava predsednika Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsada Đerleka pobudila je brojna razmišljanja i pitanja svih onih koji željno očekuju i nadaju se…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 17.01.2021..10.26… Zna li MIRSAD Đerlek nešto što mi ne znamo: Gdje se sad može bez PCR testova i vakcina?

“U svijetu se politizuje sve što može da se politizuje, pa tako i vakcina. Ono najvažnije je da građani što prije prime bilo koju vakcinu i da svi spasimo zdravlje i živote, a da li će moći da se putuje sa ovom ili onom vakcinom je u drugom planu. Ako ne budemo mogli da putujemo na Zapad, ima tih dosta lijepih zemalja prema Istoku pa ćemo putovati tamo i živjeti normalno kao prije pojave korone.”

Ova izjava predsjednika Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsada Đerleka pobudila je brojna razmišljanja i pitanja svih onih koji željno očekuju i nadaju se putovanjima- obilasku metropola, pa i peščanim plažama…

Svi želimo da sputanosti, koja traje duže od godinu dana, dođe kraj– da se spakuju naši koferi i granice prelazimo bez neophodnih testova. Počela je i vakcinacija, a sve češći su glasovi koji ukazuju na to da će nam upravo ona biti neophodna da slobodno putujemo i obilazimo svijet…

I tu postoje određene nedoumice, pošto nisu sve vakcine odobrene u svim zemljama, pa je za očekivati da sloboda našeg putovanja zavisi i od toga koje smo cjepivo odabrali i gdje nas putevi vode.

Tu su Fajzerove i ruske Sputnjik V vakcine, a imunizacija se nastavlja prvo i uz kineske vakcine koje su pristigle u Srbiju.

Neke odgovore i pojašnjenja zatražili smo upravo prvo a i od predsjednika Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju i državnog sekretara to je Mirsad Đerlek, ali uprkos upornim pokušajima nismo uspjeli.

Njegova izjava kao da nas priprema na neka nova ograničenja i na to da se i možda i nećemo svuda biti dobro došli, naročito na Zapadu?

Čitaj još:   Dr Darija Kisić: "TESTIRANJE NA LIČNI ZAHTJEV NE PREPORUČUJEMO"... (foto)

Zanimalo nas je da li to on zna nešto što mi “obični smrtnici” još uvijek ne znamo? Odgovor, zasad, nismo dobili, ali to ne znači da ćemo odustati…

Građani Srbije mogu da putuju bez PCR testa i karantina u 16 zemalja, i to među kojima je i Crna Gora, koja od sutra dozvoljava ulazak bez obaveznog testiranja na korona virus.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, osim u Crnu Goru, državljani Srbije bez ograničenja mogu da uđu u Albaniju ili da se i tranzitiraju kroz tu zemlju.

Takođe, naši građani mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju, a ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

U skladu sa odlukom Vlade Sjeverne Makedonije, od 12.oktobra prošle godine, državljani Srbije mogu da udu u Sjevernu Makedoniju za sada bez posjedovanja negativnog PCR testa.

Državljani Srbije mogu ući u Bugarsku bez negativnog PCR testa, ako dolaze iz Srbije ili država članica EU ili Šengenskog sporazuma.

Bez ograničenja naši državljani mogu da uđu na Jamajku, a prije putovanja neophodno je da se prijave na sajtu www.visitjamaica.com.

Građani Srbije mogu da uđu u Kolumbiju bez PCR testa, a neophodno je da popune formular na sajtu: apps.migracioncolombia.gov.co.

Državljani Srbije mogu da putuju u Kostariku uz obavezno popunjavanje obrasca “Pase de Salud” 48 sati pre dolaska na sajtu salud.go.cr. Takođe, je i potrebno a i zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lječenja u slučaju korone virusa (osiguranje mora da bude na španskom jeziku i odobreno od Instituta za turizam).

Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak i u Pakistan, a na aerodromu se mjeri temperatura.

Naši građani mogu da uđu u San Marino ili da tranzitiraju ali uz obavezu prethodne prijave Ministarstvu inostranih poslova San Marina, putem e-mejla: viaggiareinformati@esteri.sm ili telefonski: 00378/549888888.

Čitaj još:   DETALJA MASOVNE TUČU NA BAŠČARŠIJI... (foto)

Po dolasku u San Marino obavezno je podvrgavanje sterološkom testu, a ako je test pozitivan lice se podvrgava molekuralnom testu i ukoliko ti tada rezultat bude pozitivan podleže kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Državljani Srbije mogu da uđu ili da budu u tranzitu kroz Sudan bez testova , a putnici sa simptomima se upućuju u karantin.

Očekuje se da će do početka proljeća Evropska unija napraviti nekakav protokol za ljetnju sezonu. Takođe, da bi do ljeta kad krene sezona, sve bilo mnogo lakše, YUTA pregovara sa nadležnim institucijama kako bi se na vreme definisali eventualni uslovi za put u neku zemlju. Turska i Grčka su jedne od najželjenijih destinacija putnika iz Srbije, pa smo i sa njima u pregovorima...

izvor Nova rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more