IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OPOZICIJA NAJAVILA: Neće doći na sjednicu o novom glasanju zakona koje je vratio Đukanović… (foto)

Iz opozicije je najavljeno da neće prisustvovati sjednici…

PODGORICA: Crna Gora, vijesti, 19.01.2021, 20.01… OPOZICIJA NAJAVILA: Neće doći na sjednicu o novom glasanju zakona koje je vratio Đukanović… (foto)

Skupština Crne Gore sutra glasa o zakonima koje je usvojila 29. decembra prošle godine, a koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje…

Poslanici će ponovo izjasniti o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti uvjerenja a o svim i pravnom položaju vjerskih zajednica, radu, državnim službenicima i namještenicima, zdravstvenoj zaštiti.

Đukanović je vratio i izmjene Zakona o kreditnim institucijama, sanaciji kreditnih institucija i fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Iz opozicije je najavljeno da neće prisustvovati sjednici.

Đukanović je u obrazloženju naveo da je, shodno Poslovniku Skupštine, propisano da se kvorum utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine.

“Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka sjednice i usvajanja dnevnog reda postojao kvorum, a time i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima”, kazao je Đukanović.

Čitaj još:   PRVI PLAĆENI UBICA U SRBIJI: Kako je Čačak postao srpski Čikago... (treći nastavak)

On je ukazao i na otvoreno pravno pitanje konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na većinski donesenu negativnu odluku Državne izborne komisije i ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana parlamenta potvrđuje tek na prijedlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao ranije da, na pokušaj opstrukcije i blokade sistema od opozicije, odgovoriti u skladu sa Ustavom i pozitivnim propisima i izglasati ponovo sve zakone.

On je objasnio da se u ponovnom izjašnjavanju poslanika ne vodi rasprava, već se samo glasa.

izvor agencije