IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HAOS I KRV NA ULICAMA: Uhapšeno 3.500 demonstranata na protestima širom Rusije… (foto i video)

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 24.01.2021,15.27… HAOS I KRV NA ULICAMA: Uhapšeno 3.500 demonstranata na protestima širom Rusije… (foto i video)

Ruska policija tokom uhapsila je više od 3.500 demonstranata koji su na protestima širom zemlje tražili oslobađanje iz zatvora opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Protesti u više desetina ruskih gradova, ponegdje i na temperaturi od minus 50 stepeni Celzijusa, pokazali su da je Navaljni, najveći protivnik Kremlja, proširio uticaj izvan političkih i kulturnih centara, Moskve i Sankt Peterburga, navodi Asošiejted pres.

Samo se u centru Moskve okupilo više od 40.000 ljudi koji su na taj način željeli da pruže podršku Navaljnom.

Prema podacima nevladine organizacije “OVD-INFO” najviše je uhapšeno u Moskvi i Sankt Peterburgu – 1.320, odnosno 490 osoba.

Većina puštena na slobodu

Većina pritvorenih koji su juče učestvovali u nedozvoljenom skupu u centru Moskve, oslobođena je iz policijskih uprava, izjavio je Aleksej Prjanišnjikov, koordinator u advokatskoj kancelariji nudi pravnu pomoć demonstrantima.

“Prema preliminarnim podacima, većina privedenih puštena je iz policijskog pritvora”, rekao je Prjanišnjikov, ne precizirajući koliko ih je ostalo u pritvoru, prenio je TASS.

SAD osudile postupanje sa demonstrantima

SAD najoštrije osuđuju upotrebu grubih taktika protiv demonstranata i novinara ovog vikenda u gradovima širom Rusije, saopštio je u subotu Stejt department.

“Stalni napori na suzbijanju prava Rusa i mirno okupljanje i slobodu izražavanja, hapšenje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog ali i kao suzbijanje protesta koji su usledili zabrinjavajuće ukazuju i na dalja ograničenja civilnog društva i osnovnih sloboda”, navodi se u istom saopštenju.

Stejt department podsjeća da su prava Rusa na mirno okupljanje i učešće na slobodnim i poštenim izborima sadržani ne samo u ustavu zemlje, već, kako se navodi i u ruskim OEBS-ovim obavezama, Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i međunarodnim obavezama prema Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravim.

Čitaj još:   MILE DODIK, DEMONSTRIRA SILU: "Kornjače" vrše represiju nad građanma, majka Suzana na ulici ne smije pomenuti ime svog SINA...

SAD su ovim putem pozvale ruske vlasti da puste sve pritvorene zbog kršenja njihovih univerzalnih prava, kao i na trenutno i bezuslovno puštanje na slobodu Alekseja Navaljnog.

Stejt department je, takođe, pozvao Rusiju da u potpunosti sarađuje sa istragom međunarodne zajednice o navodnom trovanju Alekseja Navaljnog i “vjerodostojno objasni upotrebu hemijskog oružja na njenom tlu”.

“Sjedinjene Države će stati rame uz rame sa našim saveznicima i partnerima u odbrani ljudskih prava – bilo u Rusiji ili gdje god im prijeti opasnost”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Članice Pusi Rajot benda udarile policajca automobilom

Dvije članice feminističkog pank rok benda Pusi Rajot, Marija Aljohina i Lusi Stajn, udarile su policajca automobilom u centru Moskve, dok su pripadnici zakona pokušavali da ih privedu, saopštio je policijski izvor agenciji TAS S.

“Tokom njihovog privođenja zbog učešća na nedozvoljenom skupu podrške blogeru Alekseju Navaljnog, ženske osobe su oborile policajca. Aktivistkinje su privedene i zadržane u policijskoj stanici”, dodao je izvor.

Advokat Aljohine je rekao za TAS S da su žene bile u Arbat policijskom odjeljenju, a suočavaju se sa optužbama za učešće u neodobrenom protestu.

Protiv njih nije podignuta istraga.

Akcije protesta održane su i u Berlinu, Minhenu, Pragu, Krakovu, Helsinkiju, Hagu, Beču, nizu gradova u SAD, Tel-Avivu Londonu, Tokiju, kao i u Podgorici i Herceg Novom.https://www.youtube.com/embed/hbv_msqV-C8?feature=oembed

Navaljni, najistaknutiji politički protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara kada se iz Njemačke vratio u Moskvu, gdje je proveo pet mjeseci oporavljajući se od, kako se sumnja, trovanja nervnim agensima.

Navaljni je u decembru objavio snimak svog telefonskog razgovora za koji tvrdi da je obavio sa operativcem ruske obavještajne službe FSB koji ga je navodno otrovao u avgustu i potom to pokušao da zataška.

Čitaj još:   OSTALA JE PRAZNINA U BIH: Obavljena dženaza mladom atletskom šampionu Osmanu Junuzoviću... (foto i video)

Opozicionar se predstavio kao bezbjednosni zvaničnik i naveo sagovornika da sa njim podijeli detalje o operaciji trovanja. Muškarac koji se čuje na snimku govori da je bio umiješan “u obradu” donjeg veša Navaljnog “kako ne bi bilo tragova” trovanja.

Ruska obavještajna služba FSB odbacila je taj snimak kao lažan.

izvor agencije

NOVI PAZAR: Nebojša sahranjen na groblju gdje je i ubijen, ostavio suprugu, dva sina i ćerku… (foto)

POSLIJE ZLOČINA MIRNO ĆASKAO SA POLICAJCIMA, novi detalji krvavog porodičnog Read more

AKTUELNA VLAST UNAPRIJED SLAVI: Po Nikšiću mašu zastavama Srbije… (foto i video)

Kampanja uoči izbora pristalice aktuelne vlasti u Crnoj Gori izašli Read more