IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Turska počinje proizvodnju vakcine protiv koronavirusa, odlučili su se za… (foto i video)

Turska kompanija partner u proizvodnji vakcine u Turskoj i da će u prvoj fazi biti rađeno na zadovoljenju turskih potreba, a da će potom biti moguće proizvoditi i vakcine za izvoz u druge zemlje…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 26.01.2021…10.50…Turska počinje proizvodnju vakcine protiv koronavirusa, odlučili su se za… (foto i video)

Turska farmaceutska kompanija VisCoran Ilac Sanayii AS potpisala je sporazum o proizvodnji ruske vakcine još sredinom augusta prošle godine, a čelnik te kompanije Ozturk Oran je za AA kazao je u toku proces izdavanja potrebnih licenci za taj posao.

“U ovom trenutku radimo na transferu tehnologije koja se prvo i odnosi na proizvodne pogone. Po završetku tog procesa i nužnih procedura pri istom Ministarstvu zdravstva Turske, vakcine će biti odobrene za upotrebu.

Potom će početi pilot i masovne proizvodnje u Turskoj“, pojasnio je Oran.

On je također kazao da je ta turska kompanija partner u proizvodnji vakcine u Turskoj i da će u prvoj fazi biti rađeno na zadovoljenju turskih potreba, a da će potom biti moguće proizvoditi i vakcine za izvoz u druge zemlje.

Čitaj još:   NISTE ZNALI:DA,Muškraci se zaljubljuju brže od žena...

Ministarstvo zdravstva Rusije je još u julu prošle godine zatražilo licenciranje vakcine Sputnik V za testnu upotrebu, a ruski predsjednik Vladimir Putin je u augustu saopćio da je Rusija prva zemlja koja je registrirala vakcinu protiv koronavirusa.

Riječ je o vakcini koju je razvio Nacionalni centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleya u Rusiji.

Upotrebu vakcine Sputnik V odobrile su vlasti Argentine, Bjelorusije, Srbije, Mađarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata…

izvor agencije aa

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more