IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PASPRODAJA, NEKI KOŠTAJU MILIONE: Na desetine hotela i motela se prodaje, u Sarajevu, Banjoj Luci, Bijeljini… (foto)

Turistički i ugostiteljski sektor u BiH tokom prošle godine doživio je velike i enormne gubitke i sigurno je najpogođeniji pandemijom virusa COVID-19.

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, Zanimljivosti, srijeda, 27.01.2021…00.09… PASPRODAJA, NEKI KOŠTAJU MILIONE: Na desetine hotela i motela se prodaje, u Sarajevu, Banjoj Luci, Bijeljini… (foto)

Zatvorene granice, nemogućnost putovanja i dolaska turista, policijski sat i ograničeno kretanje koje traje mjesecima, ograničen broj ljudi koji mogu boraviti u istom prostoru, ali i štednja građana usljed neizvjesnosti i gubitka poslova, samo su neki od razloga zašto hotelijeri, moteli, restorani, kafići i slični objekti već skoro godinu bilježe ogroman pad prihoda.

Kao posljedica, najprije je došlo do smanjenja broja uposlenih i sličnih “rezanja” troškova, no posljednjih mjeseci dolazi do gašenja i zatvaranja sve većeg broja objekata ugostiteljskog i hotelskog tipa. Također, evidentan je trend prodaje ovih objekata i biznisa, o čemu svjedoče puni oglasi u dnevnoj štampi i na internetu.

Za one najatraktivnije i na najboljim lokacijama, novi vlasnici morat će izdvojiti milione. Najviše objekata nalazi se u glavnom gradu BiH i Banjoj Luci. Tako je trenutno na prodaju hotel “Hayat” u sarajevskom naselju Kovači, koji košta 4,5 miliona KM, a njegova ukupna korisna površina iznosi oko 2.000 kvadratnih metara.

– Informaciju o razlozima prodaje može vam dati samo direktor – rekli su nam na recepciji ovog hotela, a odgovor nismo dobili ni od direktora koji nije odgovarao na pozive.

U oglasima je i hotel “Alem” u Novom Sarajevu, površine 2.160 kvadrata, za koji sadašnji vlasnik traži 2,9 miliona KM.

Čitaj još:   Prof. dr ADNAN ČIRGIĆ: Novi oslobodioci oslobađaju Crnu Goru od Crnogoraca... (foto)

– Nažalost, pandemija je uradila svoje. Ne prodaju se hoteli, moteli i ostali ugostiteljski objekti samo u BiH, nego širom svijeta. Za sada, naša grupacija je stabilna i ne razmišljamo o prodaji. Blagi sam optimista i vjerujem da će se već od aprila početi popravljati situacija u turizmu u cijeloj BiH. Zimska sezona je obećavajuća na planinama i vjerujemo da će se taj trend nastaviti na proljeće i u većim gradovima. Vlasnicima hotela i ugostiteljskih objekata bih poručio da budu strpljivi i da turizam ima budućnost u BiH- kaže Rasim Bajrović, generalni direktor “Europe Group”, koji je vlasnik sarajevskih hotela “Europa” i “Holiday”.

U drugim gradovima cijene su niže, pa je tako na prodaju jedan objekat u bijeljinskom naselju Janja, gdje hotel s restoranom košta 804.200 maraka. Zanimljiva je i ponuda motela. Na prodaju je motel “Konak” u općini Ilijaš, a potencijalni kupci morat će izdvojiti 1,1 milion KM. U oglasima je i motel “Nana” u Banjoj Luci, izgrađen 1987, a renoviran 2003. godine. Cijena je, kako se navodi, po dogovoru.

– Ne prodajemo motel zbog koronavirusa, nego zbog činjenice da nasljednici neće da nastave sa našim biznisom – rekli su nam vlasnici motela “Nana”.

Čitaj još:   MILE DODIK: "TRAŽIM OD HRVATSKE, KAZNU ZA NAPAD NA SRBE U KNINU..."

U Banjoj Luci je moguće kupiti i nekoliko restorana, uključujući i Rafting centar “Kanjon” – restoran “Pastir”, uz obalu Vrbasa, čija cijena je 1,8 miliona maraka.

Izvor: agencije

ERDOGANOVA PORUKA Albin KURTIJU: Korisno vam je da ne otvarate ambasadu u Jerusalimu… (foto i video)

Najvažnije čestitke koje je predsednik Samoopredeljenja Albin Kurti primio nakon Read more

Dnevni horoskop za 28. februar 2021. godine

Ovan aktvan, Bik ima dobar dan, Blizanci se osjećaju odlično, Read more

SENAD OPASNO SPUSTIO MARIĆU: “Kakva si ti novinarčuga… bio!” (foto i video)

To se svakodnevno dešava na srbijanskim televizijama... SARAJEVO: Regija, Crna Read more