IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SIPA ISTRAŽUJE BIZNISMENA IZ BIH: Vlasnik je poznate firme iz Sarajeva, tereti se za teška krivična djela… (foto)

U prostorijama SIPA-e trebao saslušati Miralem N., vlasnik poznate bh. firme sa sjedištem u Sarajevu, koja se bavi prodajom naočara, satova, ručnih torbica…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 04.02.2021… 13.06… SIPA ISTRAŽUJE BIZNISMENA IZ BIH: Vlasnik je poznate firme iz Sarajeva, tereti se za teška krivična djela… (foto)

U nastavku akcije “Zlatni karat”, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su na području Kantona Sarajevo privremeno su i oduzeli oko 3,5 kilograma zlatnog i srebrenog nakita.

Službenici SIPA-e su u ovoj akciji pretresli tri lokacije zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovani kriminal, krijumčarenje, organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, porezna utaja ili prevara i krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova.

NAOČARE, SATOVI…

– Prilikom pretresa stambenog objekta, poslovnog objekta i sefa koji se nalazi u jednoj komercijalnoj banci, pripadnici SIPA-e su, osim zlata i srebra, oduzeli mobitel, tri digitalne vage te raznu dokumentaciju koja će poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku – saopćeno je zvanično iz SIPA-e.

Prema saznanjima printanih medija, u prostorijama SIPA-e ovih dana bi trebao biti saslušan Miralem N.vlasnik poznate firme sa sjedištem u Sarajevu, koja se bavi prodajom naočara, satova, ručnih torbica…

Osim njega, u narednim danima bi trebalo biti saslušano isto tako i nekoliko svjedoka, njegovih saradnika, nakon čega će, kako se saznaje, biti sačinjen izvještaj koji će biti proslijeđen Tužilaštvu BiH.

Čitaj još:   DRŽAVNI TUŽILAC SDT Crne Gore: Uhapšene četiri osobe, policajac i još tri lica, osumnjičeni za šverc 2,5 tone kokaina... (foto)

– Ono što je veoma zabrinjavajuće jeste rad postupajuće tužiteljice u ovom predmetu. Istraga je otvorena još u martu 2019, kada su bila i prva hapšenja . Do sada je samo urađeno tzv. otvaranje predmeta. Niti jedan svjedok nije saslušan, niti su rađena vještačenja.

Predmet, dakle, skoro dvije godine tapka u mjestu- rekao je za jedan portal iz Sarajeva izvor blizak Tužilaštvu BiH.

ZAPLJENA ZLATA

“Oslobođenje” je ranije pisalo da je u akciji “Zlatni karat” uhapšeno 30 osoba, a kao vođa organizovane kriminalne grupe označen je 65-godišnji penzioner Ćemal Prašović.

Kao članovi grupe su označeni Ibrahim Nuraj, državljanin Srbije i Turske, i Edževit Batkić.

Tužilaštvo za ova krivična djela tereti i braću Saračević iz Tešnja, Smaila i Amela, vlasnike zlatare “Dar”, Emira Požegu, Admira Cipurkovića, Emira Bašovića, Benjamina i Sanelu Džebić, Alvira Čamdžića, Zlatana Sokolovića, Nedima Starčevića, Ermina Atića, Emira Gačanina i Emira Huseljakovića.

Tokom ove akcije, zaplijenjeno je 40 kilograma zlata i srebra u vrijednosti od četiri miliona KM, a oduzeta je i veća suma novca.

Čitaj još:   Budućnost, ABA ucjenjena od Zvezde,bili smo nezaštićeni od strane policije...

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more