IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DOĐE I TI NA RED, HEĆIME: Podnesena prijava protiv dr. Nestorovića

Udruženje “Ujedinjeni protiv kovida” podnijelo je Prvostepenom sudu časti Ljekarske komore Beograd prijavu protiv prof. dr Branimira Nestorovića.

Prijava je podnesena zbog povrede Etičkog kodeksa Ljekarske komore Srbije.

Ovo je obrazoloženje Udruženja “Ujedinjeni protiv kovida”:

“U vreme pandemije virusa korona, koja i danas traje, dr Nestorović je, kao član Kriznog štaba i u ličnom svojstvu iznosio brojne naučno i stručno neistinite i nedokazane tvrdnje, davao profesionalno neutemeljene savete i pronosio poluistine.

Činio je to u brojnim medijima, a gotovo svi su mu dostupni, tako da su njegove izjave i tvrdnje doprle do velikog broja građana. To je činio kontinuirano i uporno, počev od prve objave državnog vrha i pojedinih članova Kriznog štaba o epidemiji koja je zahvatila i Srbiju, kada je tvrdio da se radi o bezopasnom (‘smešnom’) virusu, upućujući naročito ženski deo auditorijuma u evropsko žarište epidemije, u Milano radi šopinga.

Nastavio je nešto kasnije, u široko gledanoj televizijskoj emisiji, sa tvrdnjama da virus korona ne može zaraziti decu, niti osobe mlađe od 40 godina, iako su izveštaji relevantnih međunarodnih organizacija tvrdili i dokazali suprotno. Početkom maja 2020, u intervjuu jednom dnevnom listu, pozvao je sve građane, izuzev najstarijih, da iziđu na ulice da bi se zarazili, tvrdeći da će se epidemija okončati ‘do 15. juna’.

Krajem maja prošle godine, u razgovoru objavljenom na internet izdanju jednog dnevnog lista, tvrdio je da je preležao koronu, ali da nije bio u izolaciji, niti je koristio zaštitna sredstva. Izjava je data u vreme kada je građanima Srbije preko svih medija prebacivano da su nedisciplinovani i da se ne pridržavaju zaštitnih mera.

Čitaj još:   VUK Drašković pred Vidovdan: TREBA NAM Prijateljstvo sa albanskim narodom...

Neprofesionalne i neistinite izjave prof. Nestorovića kulminirale su početkom februara ove godine tvrdnjama u jednom tabloidu:

‘Glumili smo epidemiju, sve sa koronom je izmišljeno. Testiranje ne vredi ništa, kao ni vakcinacija, a od KOVID se ne umire. Niko neće da mi plati usavršavanje da dokažem da KOVID ne postoji.’

Ovim svojim izjavama i tvrdnjama, kao i drugim koje su detaljno opisane u prijavi Prvostepenom sudu LK Bgd, dr Nestorović je grubo, štaviše osiono povredio brojne odredbe Etičkog kodeksa – počev od obaveze lekara da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije (čl. 7.), preko obaveze da doprinosi prevenciji bolesti, kao i suzbijanju zaostalosti, praznoverja i nadrilekarstva (čl. 10), neumerenog i nekritičnog isticanja sopstvene ličnosti i profesionalne aktivnosti, koje je suprotno lekarskom pozivu (čl. 18. st. 1), preko nekritičkog objavljivanja i propagiranja nedovoljno proverenih dijagnostičkih, terapijskih i drugih metoda lečenja (čl. 19. st. 3) – do kršenja obaveze lekara da se suprotstavi nestručnim, neetičkim i nezakonitim postupcima u oblasti dijagnostike i lečenja i da o tome obavesti nadležne organe i institucije (čl. 20)…

Ujedinjeni protiv kovida će nastaviti da se, pravnim sredstvima koja su im na raspolaganju, bore protiv akata i radnji kršenja lekarske etike i profesionalnih stavova i standarda koje su usvojile ugledne i verodostojne međunarodne medicinske institucije, kao i zakonodavstvo i ostala medicinska normativa Republike Srbije.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 24. septembar 2018. godine

Ujedinjeni protiv kovida”.

izvor: SB