IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

INZKO ZALEDIO DODIKA: “Dolazim u Banju Luku, da nametnem ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA…” (foto i video)

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko komentirao je zahtjev NSRS-u za povlačenje odlikovanja ratnim zločincima, poručio je da će vrlo rado doći u Banju Luku da objasni šta je u tome pogrešno…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 11.02.2021… 09.56… INZKO ZALEDIO DODIKA: “Dolazim u Banju Luku, da nametnem ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA…” (foto i video)

Valentin Inzko je, također, najavio da bi odbijanje zahtjeva moglo rezultirati Zakonom o zabrani negiranja genocida. On je prošle godine rekao da je spreman nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida ako ne bude usvojen do 11. jula. 

– Imamo još nešto manje od tri mjeseca, važno je da počne proces razmišljanja. Od kazne mi je bitnije da razmisle o tome je li važno da imaju ratne zločince kao heroje, a ne Nikolu Teslu ili Srđana Aleksića – rekao je Inzko.

Na pitanje uključuje li i ovaj slučaj sankcije protiv Dodika koje je najavljivao zbog ploče s imenom Radovana Karadžića na Studentskom domu na Palama, Inzko je odgovorio da posljedice neće izostati.

Čitaj još:   Danas "udara" prvo džemre, evo šta to znači...

– Ako se ne povuku odlikovanja, sigurno će biti posljedica. To će biti i poticaj za nametanje zakona o negiranju genocida, i to je dokaz više da je ovaj zakon potreban – rekao je.

Komentirao je i zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a, koji je zatražio da podnese izvještaj o radu.

– Vijeću sigurnosti UN-a sam 25 puta podnio izvještaj o radu, ti izvještaji se nalaze na web-stranici mog ureda. Moja dužnost su samo izvještaji Vijeću sigurnosti, a ne pojedinačno nekome drugom. No, vrlo rado ću doći u Banju Luku i reći šta je pogrešno s odlikovanjem ratnih zločinaca i zašto se NSRS treba o tome očitovati – istaknuo je Inzko.

Izvor Al Jazeera

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more