IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VLADA CRNE GORE “POD LUPOM” EU I NATO NOVE ODLUKE SE NEĆE DONOSITI “TEK TAKO”… (foto)

U EU neće dobro ocjenjivati pokušaj da se mehanizmi dogovoreni u nekim ranijem pediodu koji se odnose na sudstvo i tužilaštvo zamjene nečim sto bi Crnu Goru moglo da vrati na period mnogo kritičnijih izvještaja Brisela, kaže za TVCG izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula …

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, vijesti, petak, 12.02… 00.06… VLADA CRNE GORE “POD LUPOM” EU I NATO NOVE ODLUKE SE NEĆE DONOSITI “TEK TAKO”… (foto)

Evropska unija pregovara sa Crnom Gorom skoro već deceniju, a dosadašnji pređeni put ne treba ignorisati, kaže za TVCG izvjestilac EP za CG Tonino Picula. Stoga, poručuje da ni dogovoreno u oblasti sudstva i tužilaštva ne treba dovoditi upitanje jer to pobuđuje i sumnje.

“Sve ono što na bilo koji način dovodi u pitanje ono sto je već dogovoreno i na sta je Crna Gora pristala kako bi se poboljšala sudska vlast i pravosuđe ne treba dovoditi u pitanje, jer to pobuđuje sumnje….

Naravno, EU je reagovala na tu najavu, vidjećemo kako će dalje biti i rasprava u Parlamentu teći, međutim sigurno je da se neće dobro ocjenjivati bilo kakav pokušaj da se mehanizmi dogovoreni u ranijem pediodu zamijene nečim što će možda Crnu Goru vratiti na period kada su izvjestaji o napretku Crne Gore bili znato slojevitiji, ali i kritičniji”, kazao je Picula za TVCG. 

Govoreći o radu i odlukama nove vlade, Picula je ocijenio da bi bilo i to nelogično očekivati da će vlada kopirati sve ono sto se događalo prije avgustovniih izbora, ali da je dobra vijest da neće odstupiti od strateških vanjskopolitičkih ciljeva i članstva u medjunarodnim organizacijama.

Čitaj još:   ĆIRI, NAPRAVILI LAŽNU SMRTOVNICU: Vijest o svojoj 'iznenadnoj smrti' doznao tokom izjave za TV... (video)

“Na koji način ce se dokazivati ta vrta provrženosti i članstva to ostaje da se vidi. Nova vlast ima pravo na svoje odluke, ali će one takođe biti pod lupom i pod procjenom asocijacije čiji dio Crna Gora želi biti, odnosno EU ili gdje već jeste, kao što je NATO”, navodi Picula. 

Ističe da želi da vjeruje da će vlada poštovati izbor građana Crne Gore i promovisati evropske vrijednosti, poput privrženosti sekularnoj državi i dobrsusjedske saradnje. No, Picula ističe i da je naša zemlja pod pritiskom različitih faktora.

“Crna Gora je pod pritiskom, ona jeste pod pritiskom razlicitih faktora i izvan Crne Gore ali to je prika da se unutar Crne Gore o tome raspravi, ali i da birači kažu sta misle o ambicijama nekih političkih opcija koje bi uticale na dostignut nivo crnogorske nezavisnosti i njenog prava da sama odlučuje o svom putu i, naravno, EU će reagovati ako bude potrebe.”

Govoreći o svom izvještaju o Crnoj Gori, Picula ocjenjuje da je glavna poruka dokumenta da Crna Gora napreduje prema svom strateškom cilju, i da je taj put i dalje obilježen različitim preprekama. Srž procesa su poglavlja 23 i 24.

“Preporuka je da politika mora skloniti ruke od pravosuđa, pravosuđe mora biti nezavisno, sudije moraju biti profesionalne, ali oni moraju da podliježu određenim demokratskim standardima kada govorimo o izboru, i moraju suditi na način koji neće buditi sumnju u pristrasnost, a najmanje stranačku pristrasnost. Ne treba zaboraviti da Crna Gora treba učiniti sto više da zasititi novinara i svih onih koji rade u sektoru informisanja”, navodi Picula. 

Čitaj još:   Demokratska unija Albanaca: Ne postoji šansa da uđemo u novu vlast... (foto)

U izvještaju je pohvaljena činjenica da je tranzicij avlasti u Cg sprovedena u skladu sa ustavom i zakonima, uz očekivanje konstruktive kohabitacije, kako bi se ubrzalo članstvo CG u Eu, sto je strateski cilj koji zagovaraju i vlast i opozicija.

izvor rtcg.me

SARAJEVO- OPSADNO STANJE: Drama i policijska akcija, evo gdje je bačena bomba… (foto)

Muškarac aktivirao BOMBU policija u potjuri!!! SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, Read more

Svi poslovi kojima se bave navijači: Diluju i reketiraju… (foto i video)

Poslovi su od onih legalnih, poput obezbjeđenja klubova, ugostiteljstva generalno Read more