IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEMOĆ ILI POSPANOST POSLIJE JELA: Šta kažu naši stručnjaci! (foto)

Nemoć ili pospanost poslije jela (obroka) počinje tako što pojedete veliku količinu hrane, dremanje nakon obroka nam je svima poznata, ali kako i zašto smo pospani poslije obroka (jela) zašto nam se spava to jest to dešava?

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 14.02… 00.26… NEMOĆ ILI POSPANOST POSLIJE JELA: Šta kažu naši stručnjaci! (foto)

Vi i da morate a i da znate šta se dešava u vašem sistemu za varenje tokom obroka. Dok žvaćete hranu, vaš stomak stvara gastrin, hormon koji pokreće proizvodnju sokova za varenje koji razgrađuju hranu.

Ta hrana potom odlazi u tanko crijevo dok isti i oslobađaju enterogastron, hormon za regulisanje krvotoka.

U međuvremenu vaš pankreas oslobađa insulin, kako bi pomogao vašem stomaku da apsorbuje glukozu od ugljenih hidrata iz obroka. Istovremeno, insulin šalje različite amino- kiseline u vaš mozak, uključujući i zloglasnu hemikaliju triptofan, koja pospešuje pospanost.

Možda ste primijetili da se pospanost ne dešava nakon svakog obroka.

Pospanost poslije obroka je ponekad neizbježna

Postoji nekoliko razloga za to: visok nivo ugljenih hidrata izaziva a isti skok insulina, što znači da će više triptofana ući u vaš mozak. Kada se to desi, triptofan se pretvara u serotonin, zbog čega se osjećate dobro, a zatim u melatonin, zbog čega se osjećate pospano.

Čitaj još:   Milijarderi znaju bliži se SUDNJI DAN: Grade BUNKERE ZA NUKLERANI RAT, EVO GDJE ĆE SE KRITI...

Glukoza iz ugljenih hidrata takođe može blokirati moždane ćelije zvane oreksin neuroni, koji su odgovorni za održavanje budnosti. Treba napomenuti da obroci sa visokim sadržajem proteina nemaju isti efekat, pošto proteini imaju tendenciju da podstiču oslobađanje stimulativnih amino- kiselina.

Pospanost posle obroka je ponekad neizbežna, ali postoji nekoliko načina da umanjite šanse za dremež nakon jela. Jedite polako, kako bi hormoni u vašem tijelu imali vremena da se izbalansiraju.

Takođe, uvjerite se da jedete uravnotežen obrok bez previše skroba, masti, ali sa dovoljno povrća i vitamina

izvor iBalkan.net / agencije

STRAŠAN UDAR DRITANU I KRIVOKAPIĆU: Iz EU upoznati o opasnim namjerama nove Vlade CG… (foto)

Šovinistička politika Vlade, primjeri pravnog nasilja, ugrožavanje nesrpskih građana u Read more

ANGELA Merkel i poruka EU: “Korona pasoš” vjerovatno prije ljeta… (foto i video)

Kancelarka Merkel je dodala da će Evropskoj komisiji biti potrebno Read more