IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽITAK KISELOG KUPUSA ZA KOJE NISTE ZNALI: Koristimo ga za sarmu, ali i u SLEDEĆIM SITUACIJAMA! (foto)

Ljekovitost kupusa poznata je već stolećima, a na Bosforu posebno se eto konzumira u zimsko vrijeme, turšija i kiseli kupus jača imunitet, poboljšava probavu i dijeluje antistresno…

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 14.02… 00.26… UŽITAK KISELOG KUPUSA ZA KOJE NISTE ZNALI: Koristimo ga za sarmu, ali i u SLEDEĆIM SITUACIJAMA! (foto)

Na popisu nutrijenata koje ova namirnica sadrži nalaze se vitamini A, B, C, E i K, minerali poput magnezijuma, mangana, kalcijuma, kalijuma, kao i omega tri masne kiseline.

Osim što čisti organizam, odličan je lijek protiv mamurluka, a pozitivno utiče i na libido.

Uvaženo je mišljenje kako daljnjom obradom hrana gubi sva svoja svojstva, međutim to nije slučaj s kiseljenjem kupusa.

Naime, za kiseljenje kupusa koriste se bakterije mliječno-kiselog vrenja koje uz dodatak soli potiču razmnožavanje poželjnih probiotičkih bakterija, a da i ometaju razvoj onih nepoželjnih. Tokom kiseljenja stvara se i mliječna ista kiselina, koja takođe sprečava razvoj štetnih bakterija.

Koliko kiseljenje povoljno dijeluje na kupus, pokazuje činjenica da je količina vitamina C 20 puta veća u kiselom, nego u svježem kupusu.

Čitaj još:   ŠTO ĆE POP ČOČE U CRKVU: Urednik crnogorske Borbe o privođenju Amfilohija... (foto i video)

Kiseo kupus je odličan lek protiv mamurluka…

Zašto je dobro da ga uvrstite u jelovnik?

Hranjivi sastojci koje sviježi kupus sadrži sam po sebi kao i sve one stvari koje nastaju u procesu kiseljenja, čine čuda za naš organizam. Kiseli kupus zbog toga je bogat karotenoidima, folatima, vitaminom C,  manganom i prehrambenim vlaknima.

Takođe, bogat je glukozinolatima koji imaju antioksidativni učinak na enzimske sisteme, kao i flavonoidima koji štite krvne sudove.

Kiseli kupus sadrži pomaže kod probavnih, kao i tegoba iritabilnog crijeva i kod infekcija mokraćnog sustava.

Nemojte zanemariti važnost načina pripreme jer kako je vitamin C izrazito topljiv u vodi, kupus isperite onoliko koliko je potrebno da isperete višak soli…

izvor ibalkan.net

Dnevni horoskop za 3. mart 2021. godine

Ovan odlučan, Bik opušten, Blizanci zadovoljni, Rak lijenj, Lav svjestan Read more