IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAVUCI NATEGNI, IGRA OKO MOSTARA ZAVRŠENA: Mario Kordić- HDZ BIH novi je Gradonačelnik… (foto)

Mario Kordić iz HDZ BiH novi je gradonačelnik Mostar, odlučili su delegati na sjednici Gradskog vijeća, koja je održana danas, glasanje je bilo tajno, a prvi pokušaj izbora, i to javnim glasanjem, poništen je zbog kršenja Statuta …

MOSTAR: BiH, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak,15.02.…18.32… NAVUCI NATEGNI, IGRA OKO MOSTARA ZAVRŠENA: Mario Kordić- HDZ BIH novi je Gradonačelnik… (foto)

Tek u trećem krugu glasanja Kordić je dobio prostu većinu od 17 glasova koja mu je garantovala poziciju prvog čovjeka grada na Neretvi. Njegov protukandidat iz “Koalicije za Mostar” Zlatko Guzin imao je 16. Nevažeća su bila dva.

Podsjećamo, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika, Misija OSCE-a u BiH, ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva pozvali su danas gradske vijećnike Mostara da ne odgađaju dalje proces izbora gradonačelnika.

Kako su naglasili u zajedničkoj izjavi, način izbora gradonačelnika i t Mostara jasno je propisan Statutom i važećim Poslovnikom zbog čega vijećnike pozvali da pokažu odgovornost brzo izaberu gradonačelnika u skladu sa zakonskim okvirom na sljedećoj sjednici.

Pozdravili su konstruktivan dijalog svih vijećnika o zajedničkom programu s konkretnim mjerama, s namjerom da se poboljša funkcionalnost Grada Mostara i ispune očekivanja građana.

Čitaj još:   HOROR, KRENULI U PLJAČKU U MOSTAR: Upali u banku, uzeli klijenta za taoca,posijle velike drame... (video)

U Gradskom vijeću HDZ ima 13 odbornika, “Koalicija za Mostar” 11, SDP tri, Hrvatska republikanska stranka tri, Naša stranka dva, Prva mostarska partija dva i srpska lista “Ostajte ovdje” jednog…

izvor iBalkan.net / agencije