IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIŠTINA I NEVIĐENO SLAVLJE: Kurti poslao poruku koja se Vučiću neće dopasti… (foto i video)

Pokret Samoopredjeljenje pobijedio je da se na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu…

PRIŠTINA: Kosovo, Ekonomija, vijesti, ponedeljak, 15.02.2021…09.32… PRIŠTINA I NEVIĐENO SLAVLJE: Kurti poslao poruku koja se Vučiću neće dopasti… (foto i video)

Na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasačkih listića, Samoopredeljenje je dobilo 47,75 odsto glasova, daleko ispred Demokratske partije Kosova (PDK) sa 17,34 odsto, trenutno vladajućeg Demokratskog saveza Kosova (LDK) sa 13,41 odsto glasova i Alijanse za budućnost Kosova (AAK) sa 7,60 procenata.

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti, koji je prošle godine bio na funkciji premijera manje od dva mjeseca, obećao je borbu protiv raširene korupcije i zastupao stav da u dijalogu sa Srbijom ne smije biti kompromisa.

„Ovo je bio referendum za pravdu, protiv zarobljavanja države i korupcije. Ovo je bez presedana na poslijeratnom Kosovu”, rekao je Kurti na konferenciji za novinare iz sjedišta svoje stranke u Prištini, proglasivši izbornu pobjedu.

„Novi dan počinje sutra. Pred nama je mnogo posla i obaveza, jer je zemlja u krizi“, rekao je on i dodao da svi moraju da preuzmu odgovornost kako bi Kosovo postalo zemlja u kojoj može da se živi.

Samoopredjeljenje bi ipak moralo da udruži snage s najmanje još jednom strankom da bi sastavilo Vladu ako ne obezbijedi većinu od 61 mjesta u parlamentu.

“Treba nam 61 poslanik da bismo stvorili vladu”, rekao je i Kurti nakon izbora.

Čitaj još:   Albin KURTI UJEO ZA SRCE Aleksandra VUČIĆA: "Teško je slušati, o pravima priča zemlja koja je počinila genocid u BiH i na Kosovu"... (foto)

“Pričekaćemo prebrojavanje svih glasova i sigurno ćemo imati novu vladu bez uključivanja onih koji bi se trebali prebaciti u opoziciju”, naveo je lider Samoopredjeljenja.

Hoti: Preuzimam odgovornost…

Kandidat trenutno vladajućeg DSK za premijera Avdullah Hoti izjavio je na konferenciji za novinare u Prištini da preuzima “punu odgovornost” za rezultat svoje stranke na kosovskim izborima. Hoti je naveo da su “rezultati drugačiji od očekivanih”.

“U narednim danima ću razgovarati s organima DSK o svojoj odgovornosti na ovim izborima”, rekao je Hoti.

Hodžaj: Nećemo biti dio vlasti…

Kandidat za premijera ispred DPK Enver Hoxhaj čestitao je Pokretu Samoopredjeljenje pobjedu na parlamentarnim izborima.

Hodžaj je pozvao Samoopredeljenje da radi na jačanju države, napominjući da DPK neće biti dio buduće vlade.

Haradinaj spreman koalirati

Lider AAK Ramush Haradinaj iskazao je spremnost za koaliciju sa Samoopredjeljenjem nakon što su objavljeni rezultati izbora.

“Rekli smo da nemamo ’crvene linije’ ni za Samoopredjeljenje ni za bilo koji politički subjekt”, rekao je Haradinaj.

Dijalog sa Srbijom nije prioritet…

Koaliciona vlada koju je vodio Kurti, trajala je samo 51 dan prošle godine, prije nego što je srušena glasanjem o nepovjerenju zbog poteza tokom pandemije koronavirusa.

Kurti je nakon izbora u nedjelju uvečer ponovio ono što je govorio i prije izbora – da mu prioritet neće biti stvaranje pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom. Na konferenciji za novinare nakon izbora dodao je i kako dijalog sa Srbijom zauzima “šesto ili sedmo mjesto u javnom mnijenju”.

Čitaj još:   ALBIN Kurti: Prvo obostrano priznanje, pa onda Zajednica srpskih opština... (foto)

“Naš prioritet su pravda i zapošljavanje”, dodao je Kurti…

izvor iBalkan.net / agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more