IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVO JE SPEKTAKL SA NEBU: Arapska “Nada” oduševila fotkama Marsa, evo šta je zabilježeno na Crvenoj planeti… (foto)

Kako su objavili iz agencije, fotografija je snimljena na visini od 24.700 kilometara dan nakon što je sonda ušla u orbitu planete…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivost, vijesti, utorak,16.02.2021…18.52… OVO JE SPEKTAKL SA NEBU: Arapska “Nada” oduševila fotkama Marsa, evo šta je zabilježeno na Crvenoj planeti… (foto)

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju još jedan razlog za slavlje. Njihova sonda “Hope”, odnosno “Nada”, nakon uspješnog ulaska u orbitu Marsa, poslala je i prve fotografije Crvene planete.

Na fotografiji koju je objavila UAE svemirska agencija, može se vidjeti najveći vulkan u Sunčevom sistemu Olympus Mons, okupan ranojutarnjim svjetlom.

Kako su objavili iz agencije, fotografija je snimljena na visini od 24.700 kilometara dan nakon što je sonda ušla u orbitu planete.

Oduševljenje objavljenom fotografijom pokazao je i vladar Dubaija, šeik Muhamed bin Rašid Al-Maktoum.

Čitaj još:   BERLIN: PRIJAVA PUTOVANJA U "RIZIČNE ZEMLJE" traži se od građana da prijavljuju putovanja... (foto i video)

“Prva fotografija Marsa koju je napravila prva arapska sonda u povijesti”, napisao je.

Podsjetimo, sonda “Hope/Nada” trebala bi sljedeće dvije godine proučavati vremenske uvjete na Marsu i jedna je od tri sonde koje će tokom februara stići do Marsa. Još se očekuju kineska i američka sonda, koje bi trebale stići u sljedećih nekoliko dana.

izvor agencije AP

KRAJ ILI NE: Zna li se, da li Kristijan Golubović napušta Zadrugu 4!!! (foto i video)

Danima se polemiše o isteku ugovora Kristijana Golubovića... BEOGRAD: Srbija, Read more

PORUKA:”Zlatan je moćan i zašto je u Sanremu, voli izazove i adrenalin”… (foto i video)

"Ako ne postavljate izazove nikada nećete da pobjedite..." SANREMO: Svijet, Read more