IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Danas će se klanjati dženaza prof. dr. Velidu Efendiću u haremu Gazi Husrev- begove džamije… (foto)

Prof. dr. Velid Efendić nakon kratke i teške bolesti preselio je na Ahiret u 40. godini života…

SARAJEVO: BiH, vijesti, utorak, 16.02.2021…09.32… SARAJEVO: Danas će se klanjati dženaza prof. dr. Velidu Efendiću u haremu Gazi Husrev- begove džamije… (foto)

Dženaza Velidu Efendiću klanjaće se u utorak poslije podne namaza (12:15 sati) u haremu Gazi Husrev-begove džamije. Ukop će se obaviti na sarajevskom mezarju Hambina Carina u 13:00 sati.

Bio je vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na Katedri za finansije, s fokusom interesovanja i rada iz oblasti finansija, bankarstva, bankarskog menadžmenta, islamskog bankarstva i finansija i analize investicija.

Aktivno je radio na uspostavljanju akademskih temelja i mislamskog bankarstva u Bosni i Hercegovini, te je bio jedan od osnivača i radio je kao prvo rukovodilac Bankarske akademije Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Centra za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije, te prvog master studija u BiH iz oblasti islamskog bankarstva u saradnji s Bolton Univerzitetom iz Velike Britanije i BBI bankom.

rhm dr. Velid Efendić - Sutra dženaza prof. dr. Velidu Efendiću u haremu Gazi Husrev-begove džamije

Jedan je od osnivača i članova upravnog odbora Evropske asocijacije za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije. Učestvovao je u realizaciji velikog broja domaćih i stranih istraživačkih projekata značajnih za BiH.

Čitaj još:   JEZIV ZLOČIN, POTRESA CRNU GORU: DJEČAK ZLOSTAVLJAN, PA UBIJEN?!!

Bio je inicijator i organizator više međunarodnih konferencija u Sarajevu, kao što su „Sarajevo Islamic Finance and Economics Conference“ (2014. i 2018.) i „International Conference on Banking and Finance“ (2016. i 2017.). Autor i koautor je dvije knjige i velikog broja naučnih članaka.

Profesor Velid Efendić će ostati zapamćen, među svojim studentima i kolegama, po blagoj naravi, kao osoba puna podrške koju je pružao svima oko sebe – navodi se u saopćenju Ekonomskog fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Izvor Preporod.info