IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ODGOVORIO Sadik Ahmetović: Grujičić poziva poštene Bošnjake na izbore, i 95’ su ih pozivali, nijedan nije preživio… (foto)

Sadik Ahmetović član Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” kazao je kako su danas dobili podršku predsjednika svih političkih stranaka koje imaju vlast različitih nivoa u BiH, za bojkotovanje ponovljenih izbora u Srebrenici.

SREBRENICA: BiH, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 18.02.2021…21.52… ODGOVORIO Sadik Ahmetović: Grujičić poziva poštene Bošnjake na izbore, i 95’ su ih pozivali, nijedan nije preživio… (foto)

Sadik Ahmetović član Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” kazao je kako su danas dobili podršku predsjednika svih političkih stranaka koje imaju vlast na različitim nivoima u BiH, za bojkotovanje ponovljenih izbora u Srebrenici.

Dogovoreno je ti da će biti formirano tijelo koje će napraviti program kako bi Bošnjaci i povratnici u Srebrenici opstali.

Ahmetović je rekao kako su otvorene razne pozitivne i negativne konotacije ove odluke na današnjem sastanku, ali da je najveći fokus bio sačuvati opastanak povratnika na području Srebrenice.

– Prezentirali smo nekoliko zaključaka i dogovorili smo da npravimo jedno tijelo do svih političkih stranaka jer svi učestvuju na neki način u vlasti, da napravimo jasan program kada je u pitanju Srebrenica kako bi Bošnjaci i povratnici u Srebrenici opstali u narednom periodu i kako ova odluka ne bi imala posljedice na njihov život…

Imajući u vidu ono što se dešava u Bratuncu, Višegradu, Foči gdje su Bošnjaci imaju predstavnika, predstavnici SNSD-a su elminisali njih u strukturama koje imaju političku moć. Isto čeka i Srebrenicu. Zadnje četiri godine Bošnjaci nemaju ni u Srebrenici zaštitu kroz instituciju Općine. Ne znam zašto ovo nije bilo ranije jer sam bio van politike, ali mislim da nije kasno napraviti program opastanka ljudi ovdje. Imamo dobru volju svih onih koji čine vlast na svim nivoima u BiH – rekao je Ahmetović.

Pozvao je predsjednika SDA i SBB-a, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića da lično dođu u Srebrenicu i pruže podršku, kazavši da su to danas učinili putem svojih potpredsjednika stranaka.

Čitaj još:   GIRESUN: Utakmica turske TFF 1. lige, zaustavljena kako bi fudbaleri mogli da iftarite... (foto i video)

– Zašto da učestvujemo u predavanju Srebrenice u ruke onima koji negiraju genocid, a da su pri tome uskraćena prava žrtvama genocida. Mi nismo mogli uraditi više jer je Srebrenica nakon prethodnih izbora potpuno politički bila devastirana i vladalo je nejedinstvo. Na svu sreću došlo je do jedinstva par mjeseci pred izbore. Podigli smo ljude koji bi mogli glasati, bili smo općina koja ima najviše registrovanih birača iz dijaspore. Kada dodate da smo imali okupaciju glasača iz Srbije koji nemaju nikakvu vezu sa Srebrenicom, nasuprot toga imate da nam je uskraćeno 800 glasova putem pošte. To nije krivica nas već sistema. Država BiH nije učinila puno da nam pomogne – rekao je Ahmetović.

Istakao je da bi svi koji su izašli na prošle, izašli i na ove izbore, ali da 800 Srebeničana ne može glasati putem pošte jer im CIK to nije omogućio. Također, kazao je da bi i mnogi iz dijaspore došli, ali da ne bi imali gdje glasati jer CIK nije poništio izbore sa biračkog mjesta gdje se glasalo na nepotvrđenim listićima.

Govoreći o odnosu i povjerenju u međunarodnu zajednicu, kazao je kako su 1995. godine imali loša iskustva, ali i na prvim poslijeratnim izborima u Srebrenici kada su Bošnjaci pobijedili, a međunarodna zajednica izvršila pritisak da se promijeni Statut kako Bošnjaci i Srbi imali iste mehanizme za donošenje odluka. Ističe da su im tada oduzeli izbornu pobjedu.

– Pozivam ih da nam pomogu da Ustavni sud s pravnog, a ne poliitčko aspekta razmotri dokaze koje smo priložili u našoj apelaciji, da donese mjeru da odgodi izbore i vidjet će da imaju dokazi da se ponište izbori i raspišu ponovo – rekao je Ahmetović.

Čitaj još:   POTRESI, DRMAJU BALKAN: SEDAM ŽARIŠNIH ZONA, OVO NEĆE STATI...

Komentirajući poziv Mladena Grujičića u kojem je pozvao sve “poštene Bošnjake da izađu na izbore”, Ahmetović je rekao:

– Kada smo kretali iz Srebrenice prema Tuzli pozivali su nas megafonom da istupe pošteni Bošnjaci i da će se prema nama postupati prema Ženevskoj konvenciji. Nijedan nije preživio. Danas Grujičić poziva isto poštene Bošnjake, ovaj put to ne bi bila biološka smrt već politička – kazao je.

Na kraju je pozvao sve one koji mogu nešto učiniti da pomognu da sačuvaju Srebrenicu.

Izvor N1

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more