IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BILA NEKA TAJNA VEZA- Balašević: Zbog koncerta u Sarajevu, Vučić me zvao “fukarom koja pjeva za muslimane…” (foto i video)

Đorđe Balašević je imao neraskidivu vezu sa Sarajevom, a bio je i veliki prijatelj cijele Bosne i Hercegovine…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 19.02.2021… 19.52… BILA NEKA TAJNA VEZA- Balašević: Zbog koncerta u Sarajevu, Vučić me zvao “fukarom koja pjeva za muslimane…” (foto i video)

Autor: Denis Zeba

Vijest o njegovoj smrti potresla je kolege, ali i armiju iskrenih ljubitelja njegove muzike. Legendarni kantautor je 7. i 8. februara 1998. godine došao u sarajevsku Skenderiju i dvije noći zaredom pjevao za sve ljude dobre volje. Kako je kazao na tom koncertu, prije njegovog dolaska su govorili da se sprema atentat na njega i pitali ga da li se boji za svoj život.

– Da se nečeg bojim, ja bih se sakrio u Sarajevo. Vidite djeco, ok, ja idem i to je zapisano i to tako mora biti… Ne bojiš se za svoj život, ne bojiš se atentata? Ja kažem, ako je to cijena da dva dana budem na nišanu nekog luđaka, oni su mogli pet godina da budu na nišanu… Eto i meni načina da bar dva dana budem Sarajlija” – rekao je Balašević u prepunoj Skenderiji.

Čitaj još:   Milan Knežević ''PIPUN'': Podgorica će nekom biti tijesna ako mi još jednom spomenete majku...

Nakon toga, kako je Balašević izjavio, mnogo problema je imao kada se vratio u Srbiju nakon dva koncerta u Sarajevu 1998. godine.

– Neposredno prije tih ispada, mladi i upravo promovisani ministar informisanja u vrlo gledanoj emisiji (Aleksandar Vučić op.a) se na televiziji pojavio i nazvao me jeftinom fukarom koja je otišla da pjeva za one muslimane, a ne za srpsku djecu. To je bilo vrlo neukusno u najmanju ruku, jer je odlazak u Sarajevu bio zamišljen kao pomoć djeci iz sva tri entiteta koja su stradala od mina. To je prošlo. I taj ministar u međuvremenu je postao “skupa fukara” i čak i sam otišao u Bosnu, ali se vratio nešto brže nego ja – rekao je prije pet godina Balašević.

U sarajevskoj Skenderiji posljednji put je nastupio u februaru 2018. godine, a koncert je nazvao “20 godina od Onih koncerata”. Dogovora i organizacije ovog muzičkog spektakla prisjetio se producent i organizator Damir Ramljak Tigar.

– Balaševiću je ovaj koncert mnogo značio. On je imao dva uslova. Da to eto bude u Skenderiji i da bude u februaru. Želio je na taj način da obilježi 20 godina od koncerta u Sarajevu. Bez problema je mogao napuniti Zetru, ali je insistirao da to bude isključivo u Skenderiji– kaže za Faktor Tigar…

Čitaj još:   VIC DANA: Ulazi kršni ĐETIĆ u birtiju i traži konobaricu... (foto)

Izvor CS.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more