IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠOK ZA ŠOKOM: ČETIRI GODINE ŽIVJELI NA BRODU, nisu smjeli da ga NAPUSTE, evo i zbog čega… (foto i video)

Biti zatvoren negdje protiv svoje volje noćna je mora mnogih ljudi, iskustvo peterica mornara koji su bili prisiljeni da žive a na tankeru za naftu gotovo četiri godine opisali su kao „živi pakao“, izgleda da će sada konačno moći da se vrate kući…

DUBAYI: Svijet, Crna Hronika, Putovanja, srijeda, 24.02.2021…00.09… ŠOK ZA ŠOKOM: ČETIRI GODINE ŽIVJELI NA BRODU, nisu smjeli da ga NAPUSTE, evo i zbog čega… (foto i video)

Noćna mora mornara sa broda MT Iba započela je 2017. Tada je vlasnik broda za vaganje 5.000 tona prestao da plaća svoju posadu, kao i da plaća takse za korišćenje luke u kojoj se inače parkira. Zbog zakonskih propisa, posada nije mogla da napusti brod, pristala je poslednji put na i to obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata i od tada nije dodirivala kopno.

Pomorci su uspeli da prežive samo zahvaljujući i to dobrotvornoj organizaciji koja im je tokom ovog perioda donosila hranu i druge osnovne proizvode. Međutim, uskoro bi posada mogla da napusti brod zauvijek, navodi The Guardian .

Nedavno je, poslije bukvalno godina, stigao do obližnjeg kopna, gdje su se njegovi članovi sastali sa predstavnicima kompanije Alko Šiping, kojoj je brod ranije pripadao.

Njeni novi vlasnici, Šark Pover Marine, već su platili posadi oko 70% i to nedostajućih uplata, što je oko 165 hiljada dolara (135 hiljada eura). Poslije toga, brod treba osigurati i popraviti sidro, koje je nedavno oštećeno. Isti će uslijediti povratak porodicama, pet muškaraca moglo bi da se vrati i to oko početka marta.

Čitaj još:   ŠOK ZA ŠOKOM, NE PADA MI NA PAMET DA SE UDAM ZA SRBINA: Zašto bih rađala djecu nekome koga treba ja da izdržavam... (foto)

Kupac broda je obećao da će nas odvesti kući- rekao je 53-godišnji inženjer Nai Vin iz Mjanmara, „moja porodica je zaista srećna.“ Zajedno sa Nai Vin, na brodu je još jedan inženjer, 52-godišnji Riasat Ali iz Pakistana, a trojka iz Indije, uključujući šefa kuhinje.

– Ako sve bude išlo po planu, za 15 dana biće na aerodromu u Dubaiju, odakle će letjeti kući“, rekao je Andi Boverman, regionalni direktor Misije za pomorce, koja pomaže u spasavanju pomoraca. „Kada je posada prvi put izašla na obalu, premešteni su. Nažalost, još nisu ni mogli da odu i morali su da se vrate na brod  – dodao je.

Da bi pomorci mogli da se vrate kući bez poteškoća, moraju imati uredna dokumenta. Stoga su ambasade njihovih matičnih zemalja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima takođe uključene u njihovo spasavanje, pomažući u obradi novih pasoša za petorku. Takođe će morati da prođu PCR testove za covid-19 pre polaska. U slučaju da neko od njih ima pozitivan rezultat, otići će u obaveznu karantin i kasnije odleteti kući.

Čitaj još:   MADONA želi sastanak sa PAPOM: PROTJERIVALI SU ME IZ CRKVE TRI PUTA, NIJE FER...

izvor AGENCIJE