IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SLUČAJ “MEMIĆ”: Zaštićeni svjedoci otkrili kako su se uništavali dokazi… (foto)

Tužilac Ćazim Hasanspahić tražio je još 60 dana pritvora za Zijada Mutapa i Hasana Dupovca, naglašavajući da se tokom istražnih radnji svakodnevno dolazi do novih saznanja o zataškavanju ubistva Dženana Memića…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 25.02.2021…18.59… SLUČAJ “MEMIĆ”: Zaštićeni svjedoci otkrili kako su se uništavali dokazi… (foto)

Piše: Zinaida Đelilović

“Klupko se odmotava”, izjavio je Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, pola sata prije početka ročišta za produženje pritvora Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu, osumnjičenima za prikrivanje smrti o okolnostima njegovog sina.

Dupovac, nekadašnji šef Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS i Mutap, otac Alise Mutap koja se već pet godina brani amnezijom, uhapšeni su 1. februara i od tada su u pritvoru.

Izuzeta dokumentacija iz Hitne pomoći

Tužilac Ćazim Hasanspahić na današnjem ročištu sublimirao je šta je urađeno u prethodnih 20-ak dana, koliko su već Mutap i Dupovac u pritvoru, naglašavajući da svakodnevno dolaze do novih saznanja.

On je za dvojicu osumnjičenih zatražio dodatnih 60 dana pritvora kako ne bi uticali na istragu i svjedoke. Spomenuo je i pretres prostorija Hitne pomoći KS koji je u srijedu obavila SIPA po nalogu Tužilaštva BiH. Tražili su arhivsku dokumentaciju koja se odnosi na kobnu večer 8. februara i medicinski tretman Dženana Memića.

“Postojale su šanse da Dženan preživi, ali to će biti utvrđeno posebnom istragom”, izjavljivao je još ranije advokat Ifet Feraget.

Porodica Memić već godinama tvrdi da je Hitna pomoć kobnu večer kasno pozvana, naglašavajući da o svemu imaju i snimke koje su ustupili tužiocu.

“Nekih devet minuta prije je Alisi ukazana pomoć, i nakon devet minuta policajci iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela govore “eno tamo momak leži”, upozorava već odavno Muriz Memić.

Osvrćući se na pravac u kojem se istražuje dokumentacija izuzeta iz Hitne pomoći, tužilac Hasanspahić je kazao da se kobne noći vozilo Hitne pomoći zaustavljalo, što nije uobičajeno. Podsjetimo, još prije je spominjano da je Zijad Mutap izjavio da je “Hitna stala da Alisa povrati”, s čim je kontradiktorna izjava svjedoka koji je vozio Hitnu i koji je kazao “da nikada u životu nije zaustavio Hitnu da neko povraća, jer tamo imaju vrećice, posude i ostalo što je potrebno”.

Svjedoci traže zaštitu

Tužilac Hasanspahić je na ročištu spomenuo da je do sada pet svjedoka zatražilo zaštitu, te da je jedan od zaštićenih svjedoka detaljno ispričao kako su uništeni dokazi, dok je drugi pričao kako je staklo s lica mjesta bacano u smeće.

Tužilac je ponovo ukazao na svesku oduzetu od Zijada Mutapa, a u kojoj je on detaljno vodio evidenciju o istrazi.

“Dupovac je kao visokorangirani policajac komunicirao sa Mutapom i kupovao je dokaze. Vrši se utjecaj na svjedoke, saučesnike i prikrivače”, izjavio je Hasanspahić, naglašavajući da javnost od pravosuđa očekuje da se ovaj slučaj rasvijetli.

Čitaj još:   PUTUJE Tužna vijest iz Njemačke: Bh. fudbaler nastradao u saobraćajnoj nesreći... (foto)

Pritisak na sud

Odbrane osumnjičenih usprotivile su se prijedlogu za produženjem pritvora, a advokat prvoosumnjičenog Dupovca, Ermin Gačanović je, između ostalog, kazao da je ovaj postupak najveća medijska kampanja ikad zabilježena u BiH, te da se radi o namjerno osmišljenom medijskom pritisku “političkog mentorstva Tužilaštva”.

Na to ga je opomenula predsjedavajuća Vijeća Mediha Pašić tvrdeći da nikada nije doživjela da se sudu neko obraća na takav način, te da su to shvatili kao pritisak na sud.

Gačanović je od suda tražio da se pritvor zamijeni mjerama zabrane, naglašavajući da su mu majka i supruga narušenog zdravstvenog stanja.

I odbrana Zijada Mutapa je tražila mjere zabrane ili kućni pritvor.

– Smatramo da bi ove mjere spriječile uznemirenje javnosti, jer javnost ne bi imala priliku da ga vidi – kazala je advokatica Nina Kisić.

Osvrćući se na pojedine stavove koje je odbrana iznijela na ročištu, advokat Feraget je naglasio da on smatra da “mediji u ovom predmetu nisu tek tako prisutni već da postoje razlozi zbog čega je ovaj slučaj poznat u javnosti”.

“Ono što je neobično jeste da se citiraju akti lica protiv kojih je podnesena krivična prijava upravo zbog zataškavanja ubistva Dženana Memića. Sud će znati to pravilno tumačiti”, naveo je Feraget. Ponovio je da on smatra da će Memić i Dragičević promijeniti političku sliku.

“Ovdje se radi o zataškavanju ubistva mladića Dženana Memića i činjenicama koje ponavljamo pet godina. Za ovih pet godina nismo ništa novo saznali osim da su tužioci, policajci i doktori pokušali da zataškaju jedno ubistvo”, kazao je Feraget, istovremeno naglasivši da pravo postoji zbog ljudi.

Osvrnuo se Feraget i na potenciranje odbrane da se još čeka na odluku Vrhovnog suda, a vezano po žalbi Tužilaštva BiH na drugu oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović.  

“Tužilaštvo BiH ne želi da kaže da su Zijad Mutap i Hasan Dupovac ubice i da su oni jedini odgovorni ali želi da kaže da postoje okolnosti koje ukazuju da su oni povezani sa opstrukcijama u istrazi vezano za slučaj Dženan Memić”, navodi Feraget, dodavši da je činjenica da je do propusta došlo upravo zbog uništavanja, falsifikovanja, sakrivanja i podmetanja dokaza.

Vještačenje Alise Mutap

Podsjetimo da se Muriz Memić nedavno sa poduzetnikom Alijom Budnjom suočio na Face TV i tom prilikom je iznio oštre optužbe na račun direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. On je kazao, između ostalog, da će Izetbegović i Enra Suljić morati objasniti kako je umro njegov sin Dženan, a spomenuo je i to da je Izetbegović učestvovala u odabiru timova koji su vještačili psihičko stanje (amneziju) Alise Mutap.

Čitaj još:   CRNI UTORAK, NOVE ŽRTVE: Vozač i TRI građevinca izgubili živote...

Izetbegović mu je ubrzo odgovorila putem medija, negirajući sve, te najavljujući tužbu. U međuvremenu je javno istupio i dr. Kemal Dizdarević, koji je bio član jednog od tri tima koji je vještačio navodnu amneziju Alise Mutap.

On navodi da nikada nije potpisao nalaz u kojem je definirao gubitak svijesti pacijenta ili takvu amneziju, jer tvrdi, “sam pojam te vrste amnezije ostavlja prostor za spekulacije”.

Alisa Mutap, podsjetimo, bila je u društvu Dženana Memića te tragične februarske večeri 2016. kada je napadnut, ali tvrdi da se ne sjeća apsolutno ničega.

Memić je, podsjetimo, Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv 45 osoba među kojima su kantonalni tužitelji, ljekari, policajci…

Znala je i Dalida Burzić šta se radi, i Vahid Ćosić i Džafer Hrvat. Mi smo njima tada ukazivali na neke stvari, ali oni su to vješto skrivali”, izjavljivao je u nekoliko navrata Muriz Memić, koji nije bio na današnjem ročištu u Sudu BiH, jer će najvjerovatnije biti svjedok Tužilaštva BiH.

Odgođeno ročište po tužbi Alise Mutap

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je otkazano pripremno ročište po tužbi za klevetu, kojom Alisa Mutap od Muriza Memića, oca stradalog Dženana Memića, traži odštetu u iznosu od 3.000 KM.  

Ročište je odgođeno jer su svi advokati bili u Sudu BiH, a datum novog ročišta za sada nije poznat. 

izvor (Žurnal)   

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more