IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANGELA Merkel i poruka EU: “Korona pasoš” vjerovatno prije ljeta… (foto i video)

Kancelarka Merkel je dodala da će Evropskoj komisiji biti potrebno oko tri mkeseca da razvije tehničku osnovu za takva dokumenta…

BERLIN: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak 26.02.2021, 00.50… ANGELA Merkel i poruka EU: “Korona pasoš” vjerovatno prije ljeta… (foto i video)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da će se i digitalni sertifikati o vakcinaciji, koji će omogućavati ljudima da putuju Evropom uprkos pandemiji korona virusa, vjerovatno biti dostupni prije leta.

– Svi su se saglasili da nam treba digitalni sertifikat o vakcinaciji- rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon samita EU, koji se održava u onlajn formatu, prenosi Rojters.

Njemačka kancelarka je dodala da će Evropskoj komisiji biti potrebno oko tri mjeseca da razvije tehničku osnovu za takva dokumenta. Prema njenim riječima, sertifikate će prvo izrađivati svaka zemlja za sebe, a da će ih onda kasnije Evropska komisija učiniti kompatibilnim, tako da će moći da se svi koriste u bilo kojoj od zemalja EU.

Lajen: Funkcionisanje jedinstvenog tržišta…

Lideri EU su večeras na redovnoj video konfrenciji posvećenoj borbi protiv pandemije kovida- 19 pokazali da postoji sve veća podrška tzv. digitalnim sertifikatima o vakcinaciji koji bi se zasnivalii na zajedničkim evropskim kriterijumima za ulazak u zemlje članice i otvaranje društva nakon iste pandemije.

Čitaj još:   NEKI OD TRIKOVA Da dođete do besplatnog Wi- Fi?

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će se sve na zemljama članicama biti da donesu odluke o tome ”šta će moći da se radi sa sertifikatima”, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje i istoga jedinstvenog tržišta.

Fon der Lajen je navela da će za uspostavljanje intereoperabilnog sistema sertifikata o vakcinaciji u EU biti potrebno najmanje tri mjeseca.

Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni prije leta zaključila je Fon der Lajen.

U EU naglašavaju da i dalje ima dosta otvorenih i ”političkih i naučnih” pitanja kada je riječ o sertrifikatima o vakcinaciji, odnosno za šta će biti primjenjivani ili da li vakcinacija znači i prestanak prenosa infekcije.

Imamo ohrabrujuće podatke iz Izraela gdje su vakcine Fajzer pokazale da zasutavljaju prenos infekcije nakon revakcinacije – kaže Fon der Lajen.

Ona dodaje da je EU do sada dobila 50 miliona doza vakcina protiv kovida-19 od čega je 29 miliona potrošeno za vakcinaciju građana, što predstavlja osam procenata odrasle populacije u EU…

Čitaj još:   Njene s*se su i moje: Gagi i Marko svađali se oko Luninih silikona! (foto i video)

izvor agencije

NAJPROVOKATIVNIJA HALJINA S*KSI VODITELJKE: Olja pokazalala… (foto i video)

Olja pokazalala brutalan dekolte, a dole SVE PROVIDNO... BEOGRAD: Regija, Read more

PRVI RAMAZANSKI POST

Sigurno se svi sjećate prvog posta, ja ga nisam zaboravio Read more

Dnevni horoskop za 14. april 2021. godine

Ovan napreduje, Biku zavide, nesuglasice pred Blizancima, Rak mašta, Lav Read more

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović:”Nova vlast ugrozila karakter CG”… (foto)

Milo Đukanović ocijenio da politika nove vlasti udarila temeljne vrijednosti Read more