IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA DO NEBA U SJENICI: NA AHIRET PRESELIO SULEJMAN HEMAN MUFTAREVIĆ

Sulejman Heman Muftarević, meteorolog, intelektualac i doajen sandžačkog sportskog novinarstva iz Sjenice, koji je cijeli svoj radni vijek proveo u ovdašnjoj Meteorološkoj stanici, jedan od najboljih ambasadora ove sandžačke opštine u regionu i svijetu, preselio je na Ahiret u 79. godini života.

Bio je društveni radnik, dugogodišnji novinar i sportista, humanista i aktivista u kulturi i pozitivnim dešavanjima.

Prepoznatljiv kao simbol Sandžačkih igara Heman je bio hroničar svih dešavanja na sportskim borilištima. Svoj životni i radni vijek je proveo u težnji da svima približi sjenički duh i tradiciju života sa ovih prostora, piše portal SNews.

Kao sportista, rukometaš, košarkaš, džudista i gimnastičar bio je jedan od prvih učesnika Sandžačkih igara još davne 1959. godine, ali kasnije i njihov organizator, reprezent te i najstariji učesnik i predvodnik.

Generacije će a.r. Hemana pamtiti kao čovjeka koji je znao na najpozitivniji način da predstavi svoj kraj, ali i da svojim izvještajima, tekstovima i pričama podari karakteričan pečat koji na najljepši način odslikavaju njegovu posvijećenost afirmaciji svega čime se za života bavio.

Čitaj još:   KONAČNO UHAPSILI NATALIJU: Krivično djelo izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje i netrpeljivosti... (foto)

Utemeljivač je Muslimanskog humanitarnog društva “Merhamet” u Sjenici i Sandžaku, jedan je od osnivača SDA Sandžaka davne 90. godine, a ostaće posebno upamćen i po svom velikom zalaganju za afirmaciju bosanskog jezika, kulture i zaštite identiteta Bošnjaka u Sandžaku.

Dženaze namaz će se klanjati u nedjelju, 28. februara, sa podne namaza ispred carske Sultan Valide džamije, a ukop će biti na sjeničkom groblju Baruthana.

Napisao je nekoliko knjiga među kojima i “Asovi i legende Sandžačkih igara”. Iza sebe je ostavio suprugu Atifu i sinove Adnana i Bekima, snahe i unučad.

Foto: Facebook

Izvor: SNews

Novinari TV SARAJEVO po VAKCINU stigli u NOVI PAZAR ( foto)

Bratski grad Sarajevo je jedan od gradova koji je Novom Read more

PAZARCI POKRENULI AKCIJU “SANDŽAK ZA BOSNU”

U okviru akcije "Sandžak za Bosnu" ljudi sa ovih prostora Read more

U CRVENOJ ZONI BOLNICE U NOVOM PAZARU!!!

Kurir u crvenoj zoni Opšte bolnice u Novom Pazaru, gradu Read more