IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Počela kontrolirana normalizacija, restorani primaju goste, đaci se vraćaju u škole… (foto i video)

Erdogan je najavio novo razdoblje kontrolirane normalizacije u Turskoj i dodao kako će ublažavanje ili pooštravanje mjera ovisiti o epidemiološkoj situaciji…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 03.03…11.39… ISTANBUL: Počela kontrolirana normalizacija, restorani primaju goste, đaci se vraćaju u škole… (foto i video)

U Turskoj je danas počelo ublažavanje restriktivnih mjera borbe protiv pandemije COVID-19 i to shodno kontroliranoj normalizaciji koju je sinoć najavio predsjednik zemlje Redžep Tajip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Širom Turske od 7 do 19 sati dozvoljen je rad restoranima, slastičarnicama, kafeterijama, čajdžinicama i sličnim uslužnim objektima koji mogu koristiti do 50 posto kapaciteta.

Izuzetak su distrikti koji su zbog loše epidemiološke slike proglašeni visokorizičnim i ublažavanje mjera u njima je odgođeno.

Tako su restorani u Istanbulu počeli primati svoje goste. Mještani nakon nekoliko mjeseci imaju priliku da jedu izvan domova, a osoblje i dalje upozorava na preventivne mjere nošenja maski i održavanja fizičke distance.

U Turskoj su danas otvorene i osnovne škole i đaci se autobusima ili u pratnji roditelja vraćaju u učionice.

Čitaj još:   Vic dana Plava a policajka...

Ugostitelji u popularnim istanbulskim kvartovima primaju goste i uređuju svoje objekte u skladu s preporukama nadležnih vlasti koje traže da se ne premaši polovica kapaciteta.

Pored primanja prvih gostiju, istanbulski ugostitelji nastavljaju i dostavu koja im je proteklih sedmica bila jedini način rada.

Na ulicama Istanbula primjetna je i povećana saobraćajna gužva, a posebno na cestama koje povezuju azijski i evropski dio grada na Bosforu.

Erdogan je sinoć kazao kako vlasti pomno prate epidemiološku situaciju i borbu protiv pandemije u svijetu i da na bazi toga ažuriraju vlastitu strategiju borbe.

Ističući kako je u Turskoj anticovid vakcinu primilo više od deset posto stanovnika, Erdogan je kazao da je ta zemlja po tome među pet najboljih država u svijetu.

Erdogan je također kazao da će tok novog razdoblja kontrolirane normalizacije ovisiti isključivo o epidemiološkoj situaciji i da će ona diktirati brzinu ublažavanja ili pooštravanja preventivnih mjera.

izvor agencije aa

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more