IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ABAZOVIĆ OBJEDINIO SVE: Dritan te tuži, Dritan ti sudi…

Crnogorska javnost uvjerila se juče da je potpredsjednik Vlade za bezbjednost Dritan Abazović umislio da je iznad Ustava, te da je njegova funkcija da istražuje, tuži i presuđuje, a sve zarad sticanja jeftinih političkih poena i što boljeg pozicioniranja za predstojeće prijevremene parlamentarne izbore.

Pompezni populizam. Tako bi se sažeto definisao jučerašnji pres potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića na kojem je obznanjeno da su podnijete krivične prijave protiv više službenika MUP-a i UP osumnjičenih da su zloupotrijebili službeni položaj i nesavjesno radili prilikom sprovođenja tendera za elektronski nadzor državne granice. 

Nije problem bio u tome što su podnijete krivične prijave protiv službenika MUP-a i UP, već istup potpredsjednika Vlade i pulena iz njegove partije Rada Miloševića, inače državnog sekretara MUP-a, kojim su sebe stavili iznad Ustava Crne Gore. 

Oni su na presu, ne samo stavili na stub srama osumnjičene službenike MUP-a i UP, već i donijeli presudu da se u pomenutom slučaju “radilo o čistom lopovluku”. Fascinantno je i to što je Abazović pohvalio hapšenje osumnjičenih službenika, što su mnogobrojni mediji i prenijeli, iako je to Državni tužilac Vukas Radonjić na istom tom presu demantovao. 

“Niko od službenika MUP-a nije hapšen, već su pozvani da dođu na razgovor u Upravu policije. Saslušani su u svojstvu građana”, naveo je Radonjić. 

Međutim, Abazović i Milošević nisu ni tu stali. Oni su optužili i presudili Upravi carina i bivšem ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću da su takođe odgovorni za zloupotrebu službenog položaja. 

Čitaj još:   DRITAN Abazović predao dužnost MILOJKU Spajiću: TU JE I TORTA... (foto)

Ovdje, pri tom, ne ulazimo u suštinu dokaza koje je tužilaštvo prikupilo, jer to nije posao ni medija ali ni potpredsjednika Vlade ili državnog sekretara MUP-a, već sudova koji su jedini nadležni da na osnovu procjene navedenih dokaza utvrde da li je zaista bilo zloupotrebe službenog položaja ili nije. 

Međutim, potpredsjedniku Vlade Ustav sada ne znači ništa jer najviši pravni akt u državi  u članu 35 jasno kaže da se svako smatra nevinim dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda, te da okrivljeni nije obavezan da dokazuje svoju nevinost, a da je sumnju u pogledu krivice sud obavezan da tumači u korist okrivljenog. 

Logično se, nakon svega, postavlja pitanje zbog čega lider URA-e prijeti “polovini ljudi” koja ne spava jer je “ruka pravde krenula prema njima” i time gazi po Ustavu Crne Gore koji navodno štiti? 

Odgovor je prilično jasan ali i istovremeno tužan – sakupljanje političkih poena. Sav ovaj pompezni populistički marketing treba da posluži političkom interesu lidera URA-e da se što bolje pozicionira za predstojeće prijevremene parlamentarne izbore, jer je svakome, iole politički pismenom u Crnoj Gori, jasno da će aktuelna Vlada Zdravka Krivokapića prije,nego li kasnije pasti. 

Stoga se Abazović priprema da sebe prikaže kao borca protiv onih koji pljačkaju državu i time prenebregne činjenicu da je vlast napravio sa onima koji bi da Crnu Goru pripoje drugoj državi. 

Zato je za očekivati da u narednom periodu vidimo još ovakvih populističkih performansa, osuda, linčovanja pojedinaca i njihovog stavljanja na stub srama, prije nego li sudstvo presudi da li su krivi ili ne. 

Čitaj još:   GRMIĆE, SIJEVAĆE, A BIĆE I OLUJA: Danas sunčano, narednih dana nestabilno vrijeme s pljuskovima i grmljavinom... (foto)

Jasno je svima, čak i onima koji su iskreno iščekivali demokratske promjene u Crnoj Gori da je aktuelna politička situacija u državi tužnija nego što je bila prije 31. avgusta 2020. godine. 

Autor:V. Karadžić

izvor: standard.co.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more