IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Džoni Štulić traži milione eura: “Moji prihodi slivali su se u vaše kofere…” (foto i video)

Branimir Džoni Štulić, nekadašnji frontmen benda Azra, već četiri decenije vodi borbu oko naknade za emitovanje njegove muzike…

DEN HAG: Regija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 05.03…00.59… Džoni Štulić traži milione eura: “Moji prihodi slivali su se u vaše kofere…” (foto i video)

Sve je počelo 1981. kad je Štulić izašao iz SOKOJ- a (Savez kompozitora Jugoslavije) jer više nije htio da preko tog udruženja štiti svoja autorska prava.

Štulić tvrdi da to udruženje (danas Organizacija muzičkih autora Srbije) decenijama zarađuje na njegovoj muzici, a da on od toga nema ništa. Prozvao je i hrvatski ZAMP (Služba zaštite autorskih muzičkih prava), a samo od kompanije Croatia Records je tražio 25 miliona eura.

Nakon dužeg vremena, to pitanje je ponovo pokrenuo na svom kanalu na Jutjubu, pa je u opširnoj objavi izračunao koliko novca mu dosad navodno duguju.

“SOKOJ, što znači Savez kompozitora Jugoslavije (premda bi u tom slučaju trebalo SKOJ, ali da se raja ne dosjeti, sitno izmjene naslov), zadrži ime i u novim okolnostima iako bi ispravnije bilo, po istom načelu, SOKOS, jer Jugoslavije više nema, a sad je to Organizacija muzičkih autora Srbije, dakle, to SOKOS se čita Savez organizovanog kriminala Srbije, to s obadvije strane, sa lijeva na desno i obratno, kako god se uzme, budući da ako laže koza, ne laže rog, što je, uostalom, i vidljivo iz dopisa kojeg sam primoran dotičnima uputiti”, počinje Štulić.

“Poštovani, upoznati ste sa dopisom g. Živkovića, koji vam je u moje ime poslao zadnju opomenu pred isključenje i, takođe, prosledio dokument koji to u cijelosti potvrđuje (zacijelo ne zbog dalje komunikacije i izjašnjenja na navode, već zbog dobre vijere i najkraćeg roka od 14 dana). Eto, ima tome punih četrdeset godina da se vi o taj dokument oglušujete. Za to vrijeme ste mi nanijeli neizmernu štetu. Ja sam po tadašnjim zakonima morao ući u SOKOJ da bih dobijao svoje autorske i druge honorare, međutim, oni nisu stizali.”

Čitaj još:   BiH: Olujni vjetar i obilni pljuskovi sve do…

“Nisam ni dinar primio cijelog života”

Kako navodi, on je u februaru 1981. godine raskinuo svaku saradnju sa ovom organizaijom.

“Čak i tako ste (po istom obrascu) još polagali pravo na ubiranje mojih honorara sve do isteka te kalendarske godine (znajući da ih nikada nećete isplatiti), štaviše, toliko vam se osladilo da mi ne silazite ‘sa nježnika’ sve do današnjeg dana. Sad, ja nisam od SOKOJ-a primio ni dinara u cijelokupnom životu. Za drugu polovinu 1980. ste ubrali barem 50.000 tadašnjih maraka samo od Jugotona na ime mojih autorskih honorara koje nikada nisam pa ni vidio, a sledeću ’81. kudikamo više, da ne spominjem radiodifuzna a to su izvođenja kako u zemlji tako i inostranstvu (koja su daleko platežnija)”, nastavlja Štulić.

“Predali ste me u zamjenu za ‘Oluju'”

Ističe i da je “ubiranje prihoda nastavljeno sve do 1994. godine”.

“Tad ste me u zamjenu za hrvatsku ‘Oluju’ predali ZAMPU (vidi se da radite za istog gazdu), dakle, tu ste me svake godine oštetili za milion evua, jer, i to premda ste znali da ja nemam ništa s vama, opet do rata na svakom nosaču zvuka stajalo SOKOJ i, naravno, moji radiodifuzni prihodi su se eto i slivali u vaše kofere, a upravo je to i razlog vašem podmetanju nepostojećih web licenci na moje pjesme, content ID– a i uopšteno drugih lažnih i neistinitih podataka. Ipak to ne znači da vam matematika ne ide od ruke, naprotiv, i sami ćete lako izračunati koliko tih trinaest godina po milion eura iznosi, dodatno kamati. A neću vam oprostiti ni tih godinu i po, ’80. i ’81. To je što se tiče glavnice iz Jugoslavije. A za ove druge potonje grijehe koji se očito protežu od ’94. sve do današnjih dana (jer čemu onda ovo prometovanje), još 26 miliona, dakako sa kamatama, dok bezočnost vašeg ‘poslovanja’ nema cijenu, pa ću je otpisati”, zaključio je.

Čitaj još:   BANJA LUKA, NEĆE DOĆI VUČKO: RS, dobija NOVU VLAST, ko sve (NE) DOLAZI...

ZAMP i ranije reagovao

Hrvatska Služba zaštite autorskih muzičkih prava i ranije je saopštavala da ne ubira nikakav novac od dijela Branimira Štulića.

“Branimir Štulić dakle ne želi ostvarivati svoja prava preko bilo kog udruženja za kolektivno ostvarivanje prava u svijetu. Da bi to uradio, on ne mora da bude član npr. HDS ZAMP-a – trebalo bi da bude član bilo kojeg sestrinskog društva za kolektivno ostvarivanje prava a i u svijetu– ako želi i holandskog društva BUMA/STEMRA. Ali on to jer je jednostavno ne želi.

Dakle, prema izboru samog Štulića, HDS ZAMP ne naplaćuje naknadu za korišćenje njegovih prava. Ne postoje nikakva sredstva ni ‘Štulićev novac’ koja bi administrativni aparat HDS ZAMP-a zadržavao ‘za sebe'”, dio je njihovog saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu...

izvor b92

Dragan Bursać, jednom rečenicom razmontirao i razbucao Emira Kusturicu… (foto)

"SVE ŠTO TREBATE ZNATI O NEKADAŠNJEM…" BEOGRAD: Regija, Zsnimljivosti, vijesti, Read more

NAJPROVOKATIVNIJA HALJINA S*KSI VODITELJKE: Olja pokazalala… (foto i video)

Olja pokazalala brutalan dekolte, a dole SVE PROVIDNO... BEOGRAD: Regija, Read more

PRVI RAMAZANSKI POST

Sigurno se svi sjećate prvog posta, ja ga nisam zaboravio Read more

Dnevni horoskop za 14. april 2021. godine

Ovan napreduje, Biku zavide, nesuglasice pred Blizancima, Rak mašta, Lav Read more