IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

O temi BiH i Kosovo: Vizni režim pogodio isključivo Bošnjake iz BiH i Kosova… (foto i video)

Učesnici redovne sesije “Kruga 99” o temi “BiH i Kosovo- odbacivanje politika izolacionizma” poručili su da je jako bitno da institucionalna povezanost Bosne i Hercegovine i Kosova bude jača…

SARAJEVO: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 08.03.2021…00: 29… O temi BiH i Kosovo: Vizni režim pogodio isključivo Bošnjake iz BiH i Kosova… (foto i video)

Adil Kulenović, predsjednik “Kruga 99”, kazao i da je politika izolacionizma najrazornija za državu i društvo, ako je to stanje izbor dominantnih vlasti, političkih vladajućih struktura.

“Toliko je primjera u historiji koji su doveli do nestanka i carstava i monarhija ali i etničkih grupa. Decenijsko zaustavljanje slobodnog protoka ljudi, roba, ideja, nauke i znanja između Kosova i BiH, jedinstven je primjer na evropskom tlu psihopatologije ključnih političkih ličnost i pripadajućih velikodržavnih struktura motivisanih dubokom mržnjom prema drugim političkim zajednicama i državama”, pojasnio je Kulenović.

Smatra da nacionalne manjine moraju biti mostovi povezivanja i saradnje.

“Politika izolacionizma osuđena je na historijski neuspjeh”, dodao je Kulenović.

Uvodničar Nuhija Tairovci, predsjednik BZK Preporod na Kosovu i glavni urednik Radio Gore, osvrnuo se na status Bošnjaka na Kosovu, odnosno na ono dokle su stigli u ostvarivanju svojih prava.

“Bošnjaci su nakon rata konstitutivan narod. Postoji obrazovni sistem na bosanskom jeziku od predškolskog do univerzitetskog nivoa. Pravo na jezik u sredinama u kojim živi veći broj Bošnjaka, tri garantirana zastupnička mjesta u parlamentu Kosova, i još mnogo toga. Dakle, Bošnjaci, odnosno bošnjački zastupnici su se sami izborili za vitalna prava dostojna življenja. Nažalost, država BiH u ovom pravcu nije imala nekog značajnijeg udjela”, pojasnio je Tairovci.

Kako je kazao, Bošnjaci su za sebe osigurali prava, a BiH im u tom pogledu nije pomogla.

“Ali nije bilo ni potrebe. Verbalna podrška bi bila više nego dovoljna satisfakcija svima koji daju doprinos u očuvanju svijesti po nacionalnom identitetu. Što se tiče Kosova, možemo reći da smo zadovoljni statusom kao i pravima koje imamo. Ono što nam najviše nedostaje jeste podrška institucija ili barem predstavnika Bošnjaka u institucijama države BiH”, rekao je Tairovci.

Čitaj još:   JAVNOST ŠOKIRANA: Nenad Čanak upozorava, da će Srbija primjeniti Amfilohijev recept... (foto)

Kada govorimo o odnosu BiH prema Kosovu, računajući da na Kosovu živi više desetina hiljada Bošnjaka, Tairovci je stavio akcenat na to da je “vizni režim pogodio isključivo Bošnjake i Bosne i Kosova”.

Elmir Karadži, magistar, doktorant na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kazao je da u vrijeme kada se države i društva sve više otvaraju i imaju potrebu da razvijaju i jačaju bilateralne odnose, dvije balkanske zemlje, BiH i Kosovo, i dalje su van tih tokova.

“Strogi vizni režim uz primjenu mjera reciprociteta, stvorila je izolacionistička politika. Stiče se dojam kao da BiH i Kosovo imaju neki neriješeni politički problem koji se vuče stoljećima iako ova dva prijateljska naroda nikada nisu imali ozbiljnih međusobnih sukoba, čak šta više Bosanci, odnosno Bošnjaci i Albanci imaju tradicinalno dobre odnose”, istakao je Karadži.

Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke (NDS) i zastupnica u Skupštini Kosova u više saziva, smatra da je jako bitno da institucionalna povezanost BiH i Kosova bude jača i da bh. politička elita Bošnjaka u BiH pokaže više interesovanja za Bošnjake na Kosovu.

“Prošlo je 20 godina od završetka rata na Kosovu i mi se sami borimo za svoja prava štiteći interese naše zajednice, onako kako znamo i umijemo. Nemamo jasnu podršku naše matične države kao što imaju Srbi na Kosovu, Albanci…”, istakla je Redžepi.

Kako je kazala, potrebna im je svaka vrsta pomoći – stručna, akademska, usavršavanje stručnih kadrova…

Čitaj još:   Snežana tvrdi da je na vakcinaciji prvi put primila Sinofarm, a drugi put Fajzer vakcinu... (foto u video)

Novinar u RTK i pjesnik Mustafa Balje smatra da je veoma važno težiti, afirmisati, produbljivati saradnju preko nižih oblika povezivanja.

“Inicijative trebamo pokretati odozdo, a ne s vrha koji je za sada nedostižan. Uskraćeno nam je elementarno ljudsko pravo- sloboda kretanja, ne možemo do svojih najbližih i prijatelja, a živimo u globalnom svijetu koji ukida granice”, naglasio je Balje.

Sahit Kandić, aktivista civilnog društva i predstavnik BKZ Kosova, kazao je da Kosovo koristi sve potencijale, imaju jaku i bogatu dijasporu koja dobro lobira za nacionalni interes.

izvor agencije

Milo ĐUKANOVIĆ i DPS ne kriju zadovoljstvo: “Podržat ćemo svaku inicijativu koja će dovesti do…” (foto, video)

Demokratska partija socijalista će pažljivo pratiti dalje poteze predlagača inicijative, Read more

Dnevni horoskop za 19. januar 2022. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more