IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SITUACIJA ESKALIRA, SISTEM PUCA PO ŠAVOVIMA: “Ovo je najgori vikend do sada u Srbiji…” (foto i video)

Iako je vakcinisala razmjerno najviše svojih građana u Europi, pandemija u Srbiji je u porastu, situacija je takva da pacijenti covid- bolnica u Beogradu počinju premještati u Kruševac na liječenje zbog nedostatka kapaciteta…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 08.03.2021…17: 59…  SITUACIJA ESKALIRA, SISTEM PUCA PO ŠAVOVIMA: “Ovo je najgori vikend do sada u Srbiji…” (foto i video)

– Moramo shvatiti da je zdravstveni sistem preopterećen već godinu, a da zdravstvo mora liječiti i one koji ne boluju od covida, i da svi moramo barem malo učiniti kako bismo pomogli sebi, svojim bližnjima pa i zdravstvenim radnicima – istaknuo je Stevanović i apelirao da se građani vakcinišu i izbjegavaju kontakte.

Jer situacija je iznimno loša. BBC je objavio da je u protekloj godini od posljedica covida-19 u Srbiji umrlo čak 89 ljekara, 13 stomatologa i dva farmaceuta – 104 ukupno, ali i 32 medicinske sestre i tehničara. Za to vrijeme u Albaniji je preminulo 33, u Hrvatskoj dvoje, a u Sloveniji prema neslužbenim podacima – niti jedan ljekar.

Prije nekoliko dana Marijan Ivanuša, direktor beogradskog Ureda Svjetske zdravstvene organizacije, upozorio je da je “Srbija četvrta u Europi po broju zaraženih na 100.000 stanovnika”. Sada je cilj svih akcija da se maksimalno, koliko je moguće, očuvaju trenutni kapaciteti, odnosno da se ne uvode nove bolnice u covid-sistem, kako bi i “običnim” pacijentima imao ko pomoći.

Čitaj još:   UZBUNA U SPUŽU: Korona virus ušao u zatvor, zaraženo pet pritvorenika... (foto)

I direktorica covid- bolnice u Batajnici pokraj Beograda, Tatjana Adžić Vukičević, izjavila je da je ta ustanova zabilježila najteži vikend otkad je otvorena, jer u dva dana morali primiti 190 oboljelih, i to uglavnom starijih s težom kliničkom slikom.

– Rapidno se povećava broj oboljelih s teškom kliničkom slikom. Više od 30 posto izoliranih ima britanski soj virusa koji se puno brže prenosi s čovjeka na čovjeka, s kliničke su slike puno teže nego u prethodnima – upozorila je Tatjana Adžić Vukičević.

Problem u Srbiji, kao i puno drugih država, predstavlja razmišljanje velikog dijela stanovništva da je covid-19 bezazlena bolest, pa čak i medijsko-politička izmišljotina s ciljem “uništavanja građanskih sloboda”.

S druge strane, više od trećine zatvorenika u Srbiji je izjavilo da se želi vakcinisati i za vikend je počela vakcinacija u tamošnjim zatvorima. Tako je u samom Kazneno- popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici 259 osuđenika primilo vakcine (mogli su birati koje žele), i u KPZ-u za žene u Požarevcu, gdje su vakcinisanje 73 osuđenice...

izvor agencije

Čitaj još:   DPS: Obaramo CRNE REKORDE, pacijente liječe ZARAŽENI LJEKARI, Vlada i ministarstvo PRAZNUJU
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more