IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Profesor šerijetskog prava i arapskog jezika Muhamed ef. Lugavić preselio na Ahiret… (foto)

TUŽNA VIJEST IZ TUZLE: Muhamed ef. Lugavić je bio glavni imam Gazi-Turalibegove (Poljske) džamije, zatim glavni imam Medžlisa IZ u Tuzli, te imam Čaršijske džamije…

TUZLA: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 12.03.2021…09: 37… Profesor šerijetskog prava i arapskog jezika Muhamed ef. Lugavić preselio na Ahiret… (foto)

Efendija Muhamed Lugavić, bivši tuzlanski imam i profesor šerijetskog prava i arapskog jezika preminuo danas u Tuzli u 74. godini života od posljedica srčanog udara.

Efendija Muhamed Lugavić rođen 1946. u Lugavijama (Banovići), 1965. završava Gazi Husref-begovu medresu. U rekordnom roku je na Filozofskom fakultetu u Bagdadu završio šerijatsko pravo i arapski jezik.

U Tuzli je bio glavni imam Gazi-Turalibegove (Poljske) džamije, zatim glavni imam Medžlisa IZ u Tuzli, te imam Čaršijske džamije.

Biran je na mnoge visoke funkcije u Tuzli, BiH i SFRJ. Napisao je i dvije knjige, “Dženaze, običaji i propisi” te zbirku Hudbi.

Široj domaćoj, pa i svjetskoj javnosti postao je poznat 1995. nakon najteže historijske katastrofe koja je zadesila Tuzlu, kada se na Kapiji ugasio 71. mlad i neproživljen život.

Čitaj još:   Horoskop za april 2020. godine: MJESEC SUKOBA I TENZIJA... (foto)

Muhamed ef. Lugavić, zajedno sa fra Petrom Matanovićem, bio je za zajednički ukop svih nastradalih na jednom mjestu uz klanjanje i uz molitve. Zbog čestog neselektivnog granatiranja cijele teritorije grada, pa i grobalja, dženaza/sahrana je obavljena tajno u 4. sata noću, a prisustvovali su joj samo pozvani.

Od sveštenih lica bili su tu efendija Lugavić i fra Matanović. Zbog ovakvog čina Muhamed ef. Lugavić je smijenjen sa funkcije glavnog Imama Medžlisa IZ u Tuzli, a penzionisan je 6 godina kasnije!!!

izvor iBalkan.net / agencije

Živković: Opasni planovi naših oslobodilaca… (foto)

Miodrag Živković, jedan od osnivača GI 21.maj i bivši predsjednik Read more