IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAMA U FBiH: KADAR HDZ- PEHAR, odbio je i da potpiše ugovor za nabavku vakcina… (foto u video)

U petak popodne kazao je da “mora u izolaciju jer je imao kontakt sa zaraženom osobom” i na taj način izbjegao potpisivanje ugovora za nabavku vakcina… 

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, subota, 13.03. 2021…00: 37… DRAMA U FBiH: KADAR HDZ- PEHAR, odbio je i da potpiše ugovor za nabavku vakcina… (foto u video)

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekao je da “ne želi ići u zatvor”. U petak popodne kazao je da “mora u izolaciju jer je imao kontakt sa zaraženom osobom” i na taj način izbjegao potpisivanje ugovora za nabavku vakcina.

Vlada FBiH mu je zaprijetila smjenom ukoliko do ponedjeljka, do 10 sati, ne bude potpisan ugovor sa dobavljačima, da u petak potpisao ugovor, vakcine bi u BiH bile u ponedjeljak…

“Ne želim ići u zatvor”, kazao je u petak popodne svojim pretpostavljenim u Vladi FBiH Davor Pehar nakon što su mu na potpis dostavljeni ugovori za nabavku 350 hiljada doza vakcina protiv COVID-a 19.

Do kraja radnog dana direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, saznaje Istraga.ba, nije želio potpisati ugovor sa dobavljačima MGM Farm” d.o.o. Kakanj i “Krajinagroup” d.o.o. Banja Luka.

“U petak ujutro je Zavodu dostavljeno pismo namjere. Popodne su im dostavljeni i ugovori. Za sada nemamo potpisa”, kazano nam je u Vladi FBiH.

Potpis ugovora bio je preduslov Vladi FBiH u banke pošalje akreditive. Nakon predaje akreditiva, počeo bi teći rok isporuke prvog kontigenta. To znači da bi vakcine, da je Pehar u petak potpisao ugovore, u BiH bile najkasnije u ponedjeljak popodne. Ovako, teško da će biti isporučene prije četvrtka naredne sedmice.

“Naložio sam da Zavod radi tokom vikenda i da u ponedjeljak u 10 sati sve mora biti potpisano”, rekao je Novalić.

Čitaj još:   NJEMAČKA PRIPREMA NOVI ZAKON O USELJAVANJU: S Balkana će odlaziti samo najuspješniji???

Čelnici Vlade, saznajemo, usaglasili su se da smijene Davora Pehara ukoliko on ne potpiše ugovore za nabavku vakcina. On je u petak popodne rekao da mora u izolaciju zbog toga što je imao kontakt sa osobom zaraženom koronavirusom.

“Gospodine Pehar, zbog čega danas niste potpisali ugovor za nabavku vakcina”, upitali su u petak, oko 19 sati, direktora Pehara.

Iako je vidio naše poruke, odgovora nije bilo. Pokušali smo ga dobiti i na direktnu telefonsku liniju, ali nije odgovarao.

Vlada Federacije BiH je na sjednici u Mostaru, prihvatila informaciju ad hoc tima za pregovore s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima o provedenim pregovorima.

“Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH Vlada je danas zadužila da, bez odlaganja, zaključi ugovore za nabavku vakcina s “MGM Farm” d.o.o. Kakanj i “Krajinagroup” d.o.o. Banja Luka. Ukupna količina vakcina koje se nabavljaju ugovorima je 350.000″, saopćeno je u četvrtak iz Vlade FBiH.

Osim ovih ponuda za nabavku vakcina, na adresu Zavoda javno zdravstvo su, prema informacijama Istrage, pristigle i ponude za nabavku vakcina proizvođača AstraZeneca. No, ta ponuda uopće nije proslijeđena Ad hoc komisiji niti je razmatrana na sjednici Vlade FBiH…

Čitaj još:   JOŠ JEDAN GRAD U BOSNI I HERCEGOVINI LAGANO UMIRE: „Cilj im je da nestanemo, neka nam to kažu…“ (foto)

izvor istraga.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more