IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Aleksandar Olenik: Izbori u Nikšiću su prvi poraz “srpskog sveta” (foto)

Građanski aktivista i advokat iz Srbije Aleksandar Olenik kazao je da je na zborima u Nikšiću ”Srpski svet” doživio svoj prvi poraz, srpski predsjednik Aleksandar Vučić neće moći na nivou Crne Gore da sprovodi politiku Velike Srbije…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 16.03… 00.45…  Aleksandar Olenik: Izbori u Nikšiću su prvi poraz “srpskog sveta” (foto)

“Dvije stvari su očigledne nakon izbora u Nikšiću. Prvo je porast same podrške Demokratskoj partiji socijalista Milu Đukanoviću, koji su na 80 procenata izlaznosti osvojili 41 odsto podrške. Ako povuče paralelu s vladavinom predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji vlada sa 50 posto podrške, ali na 50 posto izašlih glasača, vidimo da on vlada neprikosnoveno od 2012. godine sa manjom podrškom nego što je ima DPS u Nikšiću”, kazao je, sumirajući rezultate jučerašnjih izbora, za Gradski radio advokat Aleksandar Olenik iz Srbije.

Druga stvar je, smatra Olenik, to što se DPS nije borio samo protiv lokalnih stranaka, već je za protivnika imao i cijeli propagandni sistem, neku vrstu hibridnog rat iz Srbije.

U taj rat, konstatuje naš sagovornik, uloženo je mnogo novca, personalne logistike, a obilježili su ga brojni pritisci iz Srbije.

Čitaj još:   DRITAN ABAZOVIĆ: Mandić, Medojević, Knežević i Milačić NE MOGU U VLADU...

Građanski orjentisani glasači, kaže Olenik, kaznili su političku partiju URA jer su, kako ističe, uvidjeli da se verbalno zalaže za građansku državu, a u koaliciji je sa partijama koje imaju suprotnu politiku.

“URA je, uz svu pomoć Vlade Crne Gore, jedva prešla cenzus. Dritran Abazović ima opciju da se vrati svojoj politici i napusti i to vladajuću koaliciju na državnom nivou ili da nastavi da podržava istuu i tvrdu nacionalističku politiku iz Beograda”, rekao je Olenik.

Sagovornik Gradskog radija objašnjava da su jučerašnji izbori prvi poraz “srpskog sveta” .

“Većina onih koji su se na popisu u Nikšiću izjasnili kao Srbi, nije glasala za opciju Aleksandra Vučića. Pad podrške DF i velika podrška DPS-u, pokazatelji su da, ni u Nikšiću ni na nivou Crne Gore, Vučić neće moći da sprovodi politiku Velike Srbije, koje se on nikada nije odrekao, već joj samo promijenio ime”, kaže Olenik.

Olenik podsjeća da je Demokratski front, odnosno tvrdi nacionlizam koji promovišu uz podršku Srpske pravoslavne crkve, dobio 25, 9 posto glasova.

“Veći dio glasova otišao je građanski orjentisanim stranakama i Demokratama. Upravo ta činjenica Aleksandru Vučiću neće dopustiti da nastavi svoju politiku koju je ostvario u Republici Srpskoj”, zaključuje Olenik.

izvor Standard.co.me

Čitaj još:   Erdogan: Muslimani, neće nikada pognuti glave i nikada se neće spustiti na nivo tirana...
Dnevni horoskop za 11. april 2021. godine

Ovan živi trenutak, Bik uspješan, Blizancima treba podrška, Rak zadovoljan, Read more

Živković: Opasni planovi naših oslobodilaca… (foto)

Miodrag Živković, jedan od osnivača GI 21.maj i bivši predsjednik Read more