IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNU GORU TRESE SKANDAL DECENIJE: Saslušanje DRITANA pretvorilo se u INCIDENT međunarodnih razmjera…

Otkrivanje tajnih podataka o agentima CIA-je teško će narušiti položaj Crne Gore u sistemu NATO-a. Afera “Simijanović” dokaz je da je, dolaskom Vukšića na čelo ANB-a, urušen unutrašnji i vanjski zid zaštite i da su mnogi tajni podaci danas dostupni državama protivnicima NATO-a.

Umjesto razotkrivanja razgranatih veza koje je lažni američki diplomata Stevan Simijanović imao u Crnoj Gori, parlamentarno saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića pretvorilo se u skandal međunarodnih razmjera, jer je vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost u materijalima dostavljenim poslanicima Odbora za bezbjednost otkrio imena, funkcije i djelokrug rada domaćih operativaca ANB-a i – kršeći zakon i protokole NATO-a – razotkrio identitet agenata CIA-je koji su boravili u Crnoj Gori.

Prema informacijama “Pobjede”, u jednoj službenoj zabilješci sa sastanka u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Crne Gore precizno su navedena imena crnogorskih operativaca koji su sarađivali sa zapadnim kolegama iz CIA-je u više operacija.

Osim navođenja imena, Dejan Vukšić je u informaciji dostavio i detaljne opise rada agenata ANB-a, kao i linije rada u različitim operacijama, dok se u čitavom izvještaju samo na jednom mjestu opisuje rad na razotkrivanju Stevana Simijanovića, čovjeka koji je falsifikovao diplomatski pasoš SAD-a.

Čitaj još:   BANJA LUKA: DETALJI KRVOPROLIĆA, Vlasnik kafane ubio konobara... (foto)

– Obavještajni podaci koji pripaduju državi članici NATO-a, ne smiju se ustupati poslanicima. U tim dokumentima otvorena su imena i prezimena operativaca. Sumnjam da je to urađeno namjerno. Vukšić je znao da se radi o tajnim podacima druge države i zato izvodim zaključak da je to uradio s nekom vrstom namjere – kazao je Raško Konjević, član Odbora za bezbjednost i predsjednik SDP-a.

Inicijator parlamentarnog saslušanja Raško Konjević je, dvadesetak minuta nakon početka sjednice, kada se uvjerio u sadržaj službene zabilješke, tražio hitni prekid sjednice zbog kompromitacije procedure ustupanja tajnih podataka.

Odavanjem tajnih podataka obavještajne agencije jedne države članice NATO-a, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić prekršio je zakon i napravio ozbiljan bezbjednosni propust zbog koga bi hitno trebao da podnese ostavku, ocijenio je Konjević.

Ono što se dešavalo kasnije, potvrđuje Konjevićevu tezu da se jučer ništa nije dešavalo kao plod slučajnosti ili nespretnosti. 

izvor: SB

MJERKA LI DRITAN PRMIJEROVU FOTELJU?

Ne samo da postupcima, odlukama, kontrolom svega što radi Vlada, Read more