IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS POČINJE PROLJEĆE: Opraštamo se od zime, ne i od hladnog vremena!!! (foto)

Ovako i ovog dana dočekujemo najljepše godišnje doba!!!

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, subota, 20.03.2021…12.55… DANAS POČINJE PROLJEĆE: Opraštamo se od zime, ne i od hladnog vremena!!! (foto)

Proljeće na sjevernoj Zemljinoj polulopti počelo je danas, 20. marta u 10 časova i 37 minuta.

U isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. I sledećih pet godina proljeće će nam dolaziti 20. marta, a ove godine traje do 21. juna.

“Još od 2011. god proljeće počinje 20. marta, dok su se a sve i do tada smjenjivali 20. i 21. mart. Tako će biti do 2048. god kada će se početak proljeća smjenjivati između 19. i 20. marta. Tek 2102. godine, proljeće će se ponovo vratiti na 20. i 21. mart”

Svi živi organizmi na našoj planeti imaju određeni biološki časovnik, baš zbog tog ciklusa godišnjih doba, koji je vezan za svjetlost, odnosno Sunce i naš položaj u odnosu na njega.

“Od toga koliko je dug dan zavisi kako će se biljke ponašati. Ako dužina dana prelazi određenu količinu vremena dovoljnu za cvetanje, biljke će cvetati poslije te dužine i to su biljke dugog dana. Sa druge strane, tako postoje i biljke kratkog dana”…

Čitaj još:   “Turska- Erdogan!”: Kolona sa turskim zastavama dočakana uz ovacije u Sandžaku... (foto)

Sva živa bića na Zemlji imaju poseban cirkadijalni časovnik za koji je odgovorno oko 20 gena i mnogi proteini koje ti geni regulišu.

Vremenska prognoza nije u skladu s godišnjim dobom

Sa prvim danima proljeća stižu i pahulje, a prema a i najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda za vikend se očekuje snijeg u cijeloj regiji, a sve to izuzev sjevernih krajeva gdje će biti suho.

U subotu se u popodnevnim časovima očekuje širenje naoblaka i to sa juga i jugozapada zemlje na ostale krajeve koje uslovljavaju prvo i to kišu, brdsko-planinskim predelima i snijeg. Prelazak kiše u snijeg i nižim predjelima se i očekuje u toku noći između subote i nedelje.

Najviše padavina najavljeno je da se očekuje u nedelju i ponedeljak, kad će snježni pokrivač na planinama dostići i 20- 30 centimetara, uz mogućnost da lokalno dostigne i više.

U nižim predjelima smjenjivaće se kiša i snijeg, gdje se u mjestima i to je i sa vlažnim snijegom može očekivati i njegovo zadržavanja i dostizanje pa i do 20 centimetara, naročito na jugu regiona juga Evrope i Balkana.

Suho će biti samo u hercegovini u kojoj se povremeno očekuju i sunčani intervali…

Čitaj još:   Krivokapić pisao narodu i poručio: Da nije izdajnik... (foto, video)

http://ibalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more