IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS POČINJE PROLJEĆE: Opraštamo se od zime, ne i od hladnog vremena!!! (foto)

Ovako i ovog dana dočekujemo najljepše godišnje doba!!!

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, subota, 20.03.2021…12.55… DANAS POČINJE PROLJEĆE: Opraštamo se od zime, ne i od hladnog vremena!!! (foto)

Proljeće na sjevernoj Zemljinoj polulopti počelo je danas, 20. marta u 10 časova i 37 minuta.

U isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. I sledećih pet godina proljeće će nam dolaziti 20. marta, a ove godine traje do 21. juna.

“Još od 2011. god proljeće počinje 20. marta, dok su se a sve i do tada smjenjivali 20. i 21. mart. Tako će biti do 2048. god kada će se početak proljeća smjenjivati između 19. i 20. marta. Tek 2102. godine, proljeće će se ponovo vratiti na 20. i 21. mart”

Svi živi organizmi na našoj planeti imaju određeni biološki časovnik, baš zbog tog ciklusa godišnjih doba, koji je vezan za svjetlost, odnosno Sunce i naš položaj u odnosu na njega.

“Od toga koliko je dug dan zavisi kako će se biljke ponašati. Ako dužina dana prelazi određenu količinu vremena dovoljnu za cvetanje, biljke će cvetati poslije te dužine i to su biljke dugog dana. Sa druge strane, tako postoje i biljke kratkog dana”…

Čitaj još:   Paradoksi modernog vremena: U doba korone virusa pune apoteke i kafići ... (foto)

Sva živa bića na Zemlji imaju poseban cirkadijalni časovnik za koji je odgovorno oko 20 gena i mnogi proteini koje ti geni regulišu.

Vremenska prognoza nije u skladu s godišnjim dobom

Sa prvim danima proljeća stižu i pahulje, a prema a i najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda za vikend se očekuje snijeg u cijeloj regiji, a sve to izuzev sjevernih krajeva gdje će biti suho.

U subotu se u popodnevnim časovima očekuje širenje naoblaka i to sa juga i jugozapada zemlje na ostale krajeve koje uslovljavaju prvo i to kišu, brdsko-planinskim predelima i snijeg. Prelazak kiše u snijeg i nižim predjelima se i očekuje u toku noći između subote i nedelje.

Najviše padavina najavljeno je da se očekuje u nedelju i ponedeljak, kad će snježni pokrivač na planinama dostići i 20- 30 centimetara, uz mogućnost da lokalno dostigne i više.

U nižim predjelima smjenjivaće se kiša i snijeg, gdje se u mjestima i to je i sa vlažnim snijegom može očekivati i njegovo zadržavanja i dostizanje pa i do 20 centimetara, naročito na jugu regiona juga Evrope i Balkana.

Suho će biti samo u hercegovini u kojoj se povremeno očekuju i sunčani intervali…

Čitaj još:   UHAPSILI VELJINU LJUBAVNICU, SVJEDOČIĆE PROTIV NJEGA: Radila u poznatoj kompaniji, telefonima našli jezive slike... (foto)

http://ibalkan.net

Dnevni horoskop za 15. april 2021. godine

Ovan kroz razgovor do rješenja, Bik mora nešto da mijenja, Read more

TEŠKA NESREĆA: Kamion udario u zaštitnu ogradu, ima mrtvih! (foto)

Nesreća se dogodila oko 11.40 časova, naveli su u MUP- Read more

Dragan Bursać, jednom rečenicom razmontirao i razbucao Emira Kusturicu… (foto)

"SVE ŠTO TREBATE ZNATI O NEKADAŠNJEM…" BEOGRAD: Regija, Zsnimljivosti, vijesti, Read more