IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HRVATI UHAPSILI SRBINA POSLIJE 30 GODINA: Prvo mu izdali pasoš, pa mu stavili lisice!… (foto)

Optužuju ga za “RATNE ZLOČINE…”

VUKOVAR: Hrvatska, Crna Hronika, vijesti, subota, 20.03.2021…13.55… HRVATI UHAPSILI SRBINA POSLIJE 30 GODINA: Prvo mu izdali pasoš, pa mu stavili lisice!… (foto)

Hrvati su uhapsili Srbina zbog sumnje da je mučio i ubijao hrvatske civile u Vukovaru tokom rata u Hrcatskoj…

Njegovi poznanici veruju da nema veze sa ubistvima, jer bi inače odavno pobjegao, rekao je direktor Dokumentaciono- informacionog centra Savo Štrbac.

Štrbac je rekao da su mu poznanici uhapšenog ispričali da Zoran R. nigde nije odlazio, stalno je bio dostupan, ali da je često privođen na informativne razgovore proteklih godina, kao i da je uhapšen nakon što je nedavno napokon dobio hrvatski pasoš.

“Poznanici ne vijeruju da Zoran ima veze sa ubistvima za koja se sumnjiči, jer da je ubijao ne bi čekao, nego bi otišao, da se plašio već bi pobegao, jer su Vukovar i Dunav blizu”, rekao je Štrbac Srni.

Štrbac je upitao, ako je stalno bio dostupan hrvatskim organima, odakle su se sad, nakon 30 godina, pojavili dokazi.

Čitaj još:   TUGA Jasmile Žbanić: Država mi ne dozvoljava snimanje filma o Srebrenici...

Štrbac je rekao da Srbi u vukovarskom području žive u stalnom očekivanju da će biti uhapšeni, stalno ih drže pod prismotrom, privode na razgovore…

On je napomenuo da se očekuje popis stanovništva u Hrvatskoj predviđen za proleće, zbog korone, biti odložen za jesen, septembar ili oktobar, i na osnovu toga dobili pravo na isticanje jezika i pisma, te da pojedini lokalni hrvatski političari vrše pritisak da im se to pravo oduzme.

Hrvatski mediji su objavili da je uhapšen 50- godišnji hrvatski državljanin, kojeg su tamošnji organi osumnjičili da je, kako se navodi, “mučio i ubijao civile u Vukovaru” pre 30 godina.

Prema istom izvoru, završeno kriminalističko istraživanje sprovedeno je u više etapa i utvrđena je sumnja da je uhapšeni, koji je tada imao 20 godina, 15. septembra 1991. godine kao pripadnik “paravojnih formacija” na tom je području naselja Sajmište u Vukovaru, “kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, grubo fizički zlostavljao i ubijao isto ili civilno stanovništvo”.

Hrvatski organi sumnjiče ga za “ubistvo sedam osoba starosti između 24 i 55 godina”.

(Mondo)

Čitaj još:   Bolnica u Batajnici: NEMA LJEKARA, NEMA SESTARA... (foto)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more