IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Milorad Dodik, poručio iz BEOGRADA: Od ruskih vakcina za Federaciju BiH neće biti ništa… (foto)

BLAGO REČENO- IDIOTI: Evo kako RS vrši opstrukcije nabavke vakcina za Federaciju…

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 24.03.202…18.24… Milorad Dodik, poručio iz BEOGRADA: Od ruskih vakcina za Federaciju BiH neće biti ništa… (foto)

Sve je više dokaza da su onog trenutka kad se pokazalo da bi Vlada FBiH mogla uspjeti u nabavci vakcina, počeli skandalozni pritisci na dobavljače, o čemu su i oni sami govorili.

To je na sebi svojstven način jučer iz Beograda saopćio i Milorad Dodik, poručivši da od ruskih vakcina za Federaciju BiH neće biti ništa.

O opstrukcijama svjedoči i pismo koje ekskluzivno evo i objavljuju Vijesti.ba, a koje je Nikola Zukor Lakušić, agent reprezent Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF), uputio direktoru ZZJZ FBiH Davoru Peharu.

Lakušić u pismu apeluje na Pehara da ne podlegne ogromnim pritiscima da se vakcine Sputnik V ne isporuče Federaciji BiH.

Pozvao ga je, također, da ne dozvoli da bilo ko uzurpira ugovor potpisan s kompanijom “Medimpex” d.o.o. Sarajevo i “vrši pritiske na legalno izabranog dobavljača koji će u roku, a pitanje je sata, imati potpisan ugovor s ruskim partnerima i svu potrebnu bankarsku dokumentaciju kako bi se momentalno ušlo u dostavu vakcina za potrebe Federacije BiH”.

U pismu upućenom Peharu, u čiji je sadržaj uvid imao portal Vijesti.ba, Lakušić napominje kako mu se prvi put obraća, iako je, kako kaže, imao namjeru da to učini i mnogo ranije, smatrajući da je nabavka vakcina po sistemu ad hoc jako bitna za novonastalu situaciju u vezi s Covidom-19 za sve stanovnike na području BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjersko opredjeljenje.

Čitaj još:   SARAJEVO: Testirano 309 uzoraka na KCUS a 88 je novozaraženih i da su na Podhrastovima tri osobe umrle... (foto i video)

“Ja, Nikola Lakušić, kao agent reprezent ispred RDIF Rusija, dobijam poziv-apel od prijatelja iz Sarajeva da pomognem shodno mojim mogućnostima pri nabavci vakcina Sputnik V, jer je u cijeloj Bosni i Hercegovini nastala alarmantna i teška situacija što se tiče širenja virusa Covid-19. Prihvatio sam iz ličnih i moralnih razloga da to preko svojih već dugogodišnjih poslovnih kontakata i bezrezervno uradim”, kaže se u pismu.

Lakušić navodi da je sredinom ovog mjeseca s firmama “Tuzlafarm” d.o.o. i “MGM farm” d.o.o. stupio u kontakt radi nabavke vakcina za potrebe Federacije BiH. Te su firme preko tenderske dokumentacije i svih relevantnih uslova dobile tendere.

“Iz meni nepoznatih razloga vršene razne opstrukcije prema Moskvi i samoj nabavci vakcina u Federaciji BiH i prvo strane ‘Krajinagroupa’ d.o.o. iz Banje Luke, a koja je zbog nekorektnog načina poslovanja, degradirajući druge legitimne firme iz Federacije BiH i mene lično, a i preko svojih direktnih kontakata u javnom mnijenju po cijelom regionu Balkana, nastojala da naruši cjelokupan ugled kako firmi, tako i mene lično lažima i kompromitujućim informacijama”, piše Lakušić.

Dalje navodi da je delegacija RS-a jučer, 23. marta, na sastanku u RDIF Fondu u Moskvi, koji je održan po njihovom zahtjevu da dobiju ekskluzivni ugovor za cjelokupnu Bosnu i Hercegovinu, koji je bezrezervno ODBIJEN, “što ukazuje da RDIF svakome onome koji koristi način – kao što je to radio ‘Krajinagroup’ d.o.o. – “politički, represivan, ucjenjivački i medijski da degradira konkurente – ne dozvoljava takav čin!”.

“Ovom prilikom Vas molim da ugovor potpisan sa ‘Medimpexom’ d.o.o. Sarajevo ne dozvolite da bilo ko uzurpira i vrši pritiske na legalno izabranog dobavljača koji će u roku, a pitanje je sata, imati potpisan ugovor s ruskim partnerima i svu potrebnu bankarsku dokumentaciju kako bi se momentalno ušlo u dostavu vakcina za potrebe Federacije BiH.

Još jednom Vas molim da stanete iza ovog projekta, jer i sami vidite da su pritisci ogromni da se vakcine ne isporuče Federaciji BiH, a lično mislim da Vi ne stojite iza toga, već da ste na pravoj strani, a to je strana zdravlja i hitne vakcinacije stanovništva BiH”, zaključuje se u Lakušićevom pismu.

Čitaj još:   SONJA OKOM, DODIK SKOKOM: Domari skinulia Karadžićevu ploču!

(Vijesti.ba)

DODIK PRITISNUT UZ ZID, KOMANDANT NATO ŠTABA MU PORUČILA…

Brigadni general Marti Bisel, komandant NATO štaba u Sarajevu, preuzela Read more