IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Akšamskim ezanom nastupa Mubarek noć Lejletu-l- berat: Meleći počinju pisati sudbinu svakom insanu… (foto)

Mubarek noć Lejletu- l- berat nastupa večeras u akšam i biće to vijesnik da nam nadoli mjesec posta i ramazana…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 27.03.2021.…13.34… Akšamskim ezanom nastupa Mubarek noć Lejletu-l- berat: Meleći počinju pisati sudbinu svakom insanu… (foto)

Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Gospodaru. Ove noći za ljude, su otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe.

Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom, navode iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Lejletu- l- berat se obilježava i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

Ova odabrana noć u hadisima, predajama Poslanika Muhammeda, a.s., spominje se kao noć u kojoj Allah, dž.š., određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah, dž.š., prašta ljudima grijehe.

U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan u kojoj Allah, dž.š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu- l- berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah, dž.š., u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Lejletu- l- berat je mubarek noć ispunjena neizmjernom Božijom milošću. Stoga bismo trebali iskoristiti vrijeme trenutne izolacije i prema svojim mogućnostima posvetiti se ibadetu.

Čitaj još:   ZLATAN I MIHA I SHOW: Zapjevali na Sanremu, Ibrahimović, raspametio Italijane... (foto i video)

Preporučujemo da se posvetite klanjanju dobrovoljnih namaza, učenju Kur’ana, zikra, donosite salavate na poslanika Muhammeda, a.s., a da sljedeći dan 15. ša'bana, u nedjelju 28. marta 2021., postite dobrovoljni post, oni koji su u mogućnosti. Allahov Poslanik Muhammed, a.s., i koji je nedvosmisleno je preporučio da se dan nakon Lejletu- l- berata onda provede u postu, am je proveo većinu mjeseca ša'bana posteći– navode iz Uprave vjerske poslove.

Darežljivi Allah u Svojoj beskonačnoj milosti opskrbio nas je milosnom noći, kako bismo mogli iskoristiti njene blagodati i zaslužiti Njegov oprost. Ove noći vrata Allahove milosti širom se otvaraju za sve one koji se iskreno kaju za svjesne i nesvjesne grijehe. I zato je treba provesti u dobrovoljnom ibadetu, onako kako već stoljećima prakticiraju generacije muslimana.

Tradicionalno, muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur'an- i- Kerim, klanjajući nafile uz zikr-često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom…

Čitaj još:   Grci otvorili bordele: Gosti šokirani, nova pravila, niko živ im neće dolaziti... (foto)

http://ibalkan.net

DRITAN SE UDVARAO DJEVOJCI, ona ga snimala: ”OPASAN SI- NEĆEMO U RAT DA IDEMO”(video)

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović ponovo je u centru zbivanja. Read more

Dnevni horoskop za 11. april 2021. godine

Ovan živi trenutak, Bik uspješan, Blizancima treba podrška, Rak zadovoljan, Read more