IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUŽNA VIJEST GRADA SARAJEVA: Izgubio bitku legendarni roker Želimir Altarac- Čičak… (foto i video)

OSTAO JE Jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora sarajevske muzičke pozornice Želimir Altarac- Čičak i dobitnik priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva”, preminuo je nakon borbe sa korona virusom tokom noći…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, vijesti, subota, 27.03.2021.…11.34… TUŽNA VIJEST GRADA SARAJEVA: Izgubio bitku legendarni roker Želimir Altarac- Čičak… (foto i video)

Želimir Altarac- Čičak je bio smješten je u Respiratorni centar– zgrada stare hirurgije na KCUS- u i uprkos borbi ljekara, izgubio je bitku protiv opake zaraze.

Ovu tužnu vijest objavila je njegova supruga Edina Gugać. Čičak je dobitnik priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva”...

S korona virusom borio se mjesec dana, a prema riječima njegove supruge, 19. marta je prebačen na Podhrastove da bi ga potom 22. marta prebacili u Respiratorni centar.

Želimir Altarac Čičak rođen je 21. augusta 1947. god u Sarajevu. Jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora bosanskohercegovačke i sarajevske muzičke scene, pionir disk- džokejstva, urednik voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator ali i rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih glazbenih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Čitaj još:   HOROR: UČENICU NAMAMILI NA KROV I ZAPALILI...(video)

Kao srednjoškolac Prve gimnazije u Sarajevu od 1961. do 1965. istaknuo kao organizator koncerata, kulturno zabavnih programa te kao jedan od urednika gimnazijskog lista “Polet” u kojemu je objavljivao svoje pjesme i novele. Kao gimnazijalac organizirao je programe i bio najbolji voditelj koncerata “in live”.

Najuspješniju saradnju ostvaruje s grupom Indexi , odnosno s gitaristom i kompozitorom Slobodanom Bodom A. Kovačevićem. Uradio je tekstove za neke od ključnih pjesama Indexa, kao što su “Negdje na kraju u zatišju” i “Svijet u kome živim”.

Pjesma “Svijet u kome živim” je najviše puta snimljena u izvođenju drugih grupa i izvođača raznolikih muzičkih žanrova kao: Teška industrija, Konvoj, Branimir Štulić Johnny, Gruhak,Krug, The Evolution, Texas Flood…

http://ibalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more