IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Ambasada SAD reagirala na sramotne izjave ministra Leposavića o genocidu u Srebrenici… (foto i video)

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić u odgovoru na zastupničko pitanje u Skupštini, doveo je u pitanje genocid u Srebrenici…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 28.03.2021…19.34… PODGORICA: Ambasada SAD reagirala na sramotne izjave ministra Leposavića o genocidu u Srebrenici… (foto i video)

“Ja sam spreman da priznam zločin genocida, kada se to i nedvosmisleno utvrdi”, kazao je Leposavić, a pored presuda osporio je i sam Haški tribunal, rekavši da je “Haški sud, osim što je osnovan rezolucijom, umjesto međunarodnim ugovorom, u potpunosti je izgubio međunarodni legitimitet”.

Na izjave crnogorskog ministra, koji je inače doktor međunarodnog prava, reagirala je Ambasada SAD-a u Crnoj Gori.

– Ambasada je zabrinuta zbog komentara koji bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Tražimo pojašnjenje i nadamo se da će vlada nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio – genocid – navedeno je na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u Podgorici.

Izjave ministra Leposavića naišle su na osudu nevladinih organizacija iz Crne Gore, a reagirao je i predsjednik Milo Đukanović.

Čitaj još:   VUČIĆ TVRDI DA ĆE TRI STVARI PORUČITI DODIKU: "Želim mir ali..." (foto i video)

– Nije na ministru pravde, kao što nije na bilo kojem drugom pojedincu koji nije učestvovao u kritičnom događaju, pogotovo kakav je ovaj, da prizna ili ne prizna, odnosno eventualno poriče postojanje bilo kojeg krivičnog djela, pogotovo ratnog zločina. Samo priznanje onoga koji je okrivljen u sudnici može da bude relevantno za to djelo – rekao je, između ostalog, Leposavić...

izvor agencije