IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR- SZO u Srbiji: Muslimani da ne brinu zbog vakcina, nema sastojaka životinjskog porekla… (foto)

Direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je danas u Novom Pazaru da u vakcinama koje se koriste u Srbiji nema sastojaka životinjskog porekla, te da muslimsaki vernici ne treba da imaju nikakvu bojazan…

NOVI PAZAR: Sandžak, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak 01.04…00.34… NOVI PAZAR- SZO u Srbiji: Muslimani da ne brinu zbog vakcina, nema sastojaka životinjskog porekla… (foto)

MARIJAN IVANUŠA je novinarima nakon sastanka sa Stručno operativnim timom grada rekao da jenajbolja vakcina ona koja može da se primi danas, jer je važno da se građani što prije vakcinišu.

“Bez vakcinacije nema povratka na normalan život, a čekati neku fenomenalnu vakcinu koju ćemo dobiti 2025. godine, može značiti da je ne dočekamo, jer do tada možemo umreti. Sve vakcine koje su u upotrebi treba da su bezbedne i efikasne, jer je zadatak agencija za lekove u svakoj državi da dobro obavi svoj posao, a Agencija za lekove u Srbiji je među boljima u svetu”, rekao je Ivanuša.

Osobama koje imaju određene bolesti ili alergije preporučio da se i sami posavjetuju sa svojim ljekarima, jer oni najbolje znaju, prema sastavu vakcina, koja je najbolja za svakog pacijenta.

Čitaj još:   MOSTAR: Detalje bijega, ubice Nine Ivankovića, Sunita je skočila s trećeg sprata u Bunu i... (foto)

“Efikasnonst vakcina je oko 80- 90 odsto, a zaštita se stvara od nedelju do tri nedelje nakon revakcinacije. Ona zapravo sprečava teži oblik zaraze i hospitalizaciju, a tu je njena efikasnost i 100 odsto”, rekao je Ivanuša.

On je istakao da je situacija u Srbiji ozbiljna, jer se ona ubraja u prvih pet država u Evropi po broju novozaraženih osoba korona virusom.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić rekao je da su svi parametri koje prate zabrinjavajući, jer se gotovo svakodnevno pogoršavaju.

“Povećava se broj pregleda, hospitalizovanih, a procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih je trenutno oko 26 odsto. Ako se ovako nastavi doćiće do pogoršanja epidemiološke situacije”, rekao je Spahić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ponovio je apel građanima da se vakcinišu i tako, pored poštovanja protivepidemijskih mijera, zaštite sebe i svoje bližnje, naročito starije sugrađane. (A.Bajrović)

izvor Radio Sto Plus.rs

DRITAN SE UDVARAO DJEVOJCI, ona ga snimala: ”OPASAN SI- NEĆEMO U RAT DA IDEMO”(video)

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović ponovo je u centru zbivanja. Read more

Dnevni horoskop za 11. april 2021. godine

Ovan živi trenutak, Bik uspješan, Blizancima treba podrška, Rak zadovoljan, Read more