IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KRIVOKAPIĆ POKREĆE POSTUPAK: Zatražio smjenu Vladimira Leposavića… (foto i video)

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je da je tražio ostavku od ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak. 05.04…12.15 …KRIVOKAPIĆ POKREĆE POSTUPAK: Zatražio smjenu Vladimira Leposavića… (foto i video)

Leposavić je ranije izjavio da će priznati genocid u Srebrenici “kada se to nedvosmisleno utvrdi”, te da je sud u Hagu gdje je suđeno za taj genocid “izgubio svoj legitimitet”.

“Smatrajući da će njegova izjava biti takva da može da amortizuje ono išto je rečeno. Izjava je ostala na istom fonu i nijesam mogao sebi dopustiti taj luksuz nego sa u ime Vlade reagovao i kazao da Skupština 2009. godine donijela Deklaraciju kojom se potvrđuje rezolucija. Leposavić je i na to ostao imun“, kazao je Krivokapić na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je rekao da je od Leposavića tražio ostavku jer smatra da je to najbolji način da ličnim činom pokažu odgovornost.

“To sam uradio u petak i danas, želeći da zaštitim integritet ove Vlade, ali pošto je Leposavić ostao dosledan u svom stavu donio sam tešku odluku da predložim njegovo razrješenje”, saopštio je Krivokapić.

Premijer je istakao da je Leposavić čovjek rijetke inteligencije i izuzetnog poznavanja prava.

“Da je to uradio ministar poljoprivrede ja bi rekao uradio je iz neznanja. Ali je on ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava. Za taj nivo kompetencije je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove. Ničija biografija ne može biti opravdanje zan bilo kakve aktivnosti. Samo djela svjedoče o nama”, poručio je Krivokapić.

On je pozvao na pomirenje, navodeći da pomirenje ne može da bude odluka Vlade, ni pet-šest ljudi.

“Da li želimo da ovu smjenu uradi neko drugi a ne mi sami. Ja nemama nikakav problem, ja želim najbolje ovom narodu. Ako oni nemaju strpljenja i ne veruju u to, prvi ću da podnesem ostavku. To je najlakše. Ja nosim naslijeđeno breme koje je toliko teško da vam to ne mogu opisati ali ću ga nositi dok narodu ne bude odgovaralo”, rekao je premijer.

Čekaju nas teški dani u svakom pogledu. Dajte jednom da ne budemo licemjeri, dajte da budemo ono što građani zaslužuju – svi na istom zadatku. Građani recite ako smatrate. Ja ću vas kao premijer prvi poslušati i otići, rekao je Krivokapić.

Naveo je da je na današnjoj zajedničkoj sjednici postavio pet pitanja.

“Da li ja dobro vodim Vladu? Da li je ova Vlada 100 odsto orjentisana ka EU ili ćemo jedno da pričamo drugo da radimo? Da li može jedan čovjek da bude važniji od Vlade, države i onoga što možemo da uradimo? Da li neko želi da ove koji su nam nametnuli ovo što nigdje na svijetu nema u 30 prethodnih godina vlade, treba da krenemo u obračun sa njima onako kako možemo. Ovdje svi pritiskaju ovu Vladu, zašto neko ne pritiska tužilaštvo ili sudstvo? Zašto na tapetu nije Skupština koja nije donijela najznačajnije zakone?”, naglasio je Krivokapić.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 27. oktobar 2023. godine

Ako narod nema strpljenja i ne vjeruje u Vladu, kako je kazao, prvi će podnijeti ostavku.

“Ja nosim breme koje je nasljeđe i koje je toliko teško da ga ne mogu opisati. Ali ću ga u interesu narod nositi sve dotle do kada narodu bude odgovaralo. Ja žellim dobro ovom narodu i to mogu da dokažem. Oni koji čitavog života traže dlaku u jajetu, naći će je tamo gdje je i niko ne vidi. Ja molim za razumijevanje ove odluke”, kazao je predsjednik Vlade.

On je poručio da svi kupuju glasove i pozvao da se jednom prestane s tim.

“Crna Gora mora da se promijeni. Zašto je baš napad na ovu Vladu sa svih strana? Niko se ne osvrće na poslaničko pitanje koje naginje fašizmu. Kako može biti premijer koji je glasao za zajedničku državu? Pa pomirili su se Njemci i Francuzi , zašto je problem za koga sam glasao? Nijesam ni sa kim pregovarao niti želim da ovu Vladu krnjim, ali prirodno je razmišljati šta je bolje. U DF i SNP su tokom razgovora to pogrešno shvatili, nemam namjeru da prolazim kroz tu priču”, rekao je Krivokapić.

I predstavnici vladajućih partija rade na rušenju Vlade

Premijer je kazao da j ovo pokušaj rušenja Vlade iznutra i na tome rade i predstavnici vladajućih partija, kao i DPS sa “satelitima”.

“Osjećam pipke hobotnice koji su još uvijek pristuni i koje ne možemo da odsječemo”, kazao je Krivokapić.

Nije odgovorio da na koga misli.

“Svi će se prepoznati u njemu i poručio bih: Ko se mača lati, taj od mača i strada. Svi treba da se čuvaju toga, pravda ne dođe kad mi želimo, ali stigne one koji su bili nepravedni. Jasno sam stavio do znanja da su to pojedinci u vladajućoj strukturi, a skoro 95 posto iz opzicije”, rekao je predsjednik Vlade.

Naveo je da se stvaraju dva ultra bloka – jedan ultrasprpski a drugi ultra komitsko-patriotski.

“Koji želi blokove više? Dosta nam je pregrada i zidova”, poručio je Krivokapić.

Leposavića može zamijeniti samo ekspert

Odgovarajući novinarima, predsjednik Vlade je kazao da Leposavića može zamijeniti samo ekspert, a ne neko iz DF-a.

Čitaj još:   HOROR U CENTRU BEOGRADA: Sve hitne službe uputile su se na lice mijesta...

“Dao sam slobodu svakom ministru vjerujući u njegovu biografiju i stručnost. Možda se nikad u istoriji nije desilo ali se mora desiti smjenjivost. Niko nije u poziciji da ostane četiri godine na funkciji”, istakao je Krivokapić.

“Ova Vlada ne može čas da bude ekspertska, čas polupolitička, čas politička. Ova Vlada se opredijelila da ekspetrziom da pokušpa da premjesti ovaj teški period demokratske tranzicije”, istakao je Krivokapić.

Kazao je da nije razmišljao ko će biti novi ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Istakao je da je u nedjelju imao vrlo jasan stav po pitanju Leposavića i da je reagovao u ponedjeljak.

“Da li sam tako zaštitio ministra? Ja nisam licemjer. Ovo je bio moj pokušaj da dam jednu šansu. Dosadašnja praksa vlasti je bila da štiti po svaku cijenu onoga ko je napravio određenu, pa i kriminalnu radnju. Ja smatram da je odgovornost mjera svega”, rekao je premijer.

Vlada otvorena za manjine

Krivokapić je kazao da je Vlada otvorena za manjine, što dokazuje novim imenovanjima na određenim pozicijama koje će javnost saznati u četvrtak.

Pravo pitanje je, kako je rekao, da li neko od manjina istinski želi da podrži Vladu na čijem je čelu.

“Vladu koja je orjentisana prema svim građanima Crne Gore, očekujemo da naročito podržavaju nacionalne manjine. Ništa nikada nijesmo uradili protiv bilo koje nacionalne manjine, protiv bilo kojeg čovjeka”, naglasio je Krivokapić.

Izvor RTCG

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more