IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Crnogorska vlada pred padom, izbili protesti, premijer očajan- “Stvara se ultrasrpski blok” (foto i video)

U Knez Mihailovoj ulici okupljeni su iskazali svoje nezadovoljstvo glasnim skandiranjem ali i bacanjem dimnih bombi…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, utorak.08.04.2021…12.45… Crnogorska vlada pred padom, izbili protesti, premijer očajan- “Stvara se ultrasrpski blok” (foto i video)

U više crnogorskih gradova nekoliko stotina građana je ponedjeljak uveče, noseći srpske zastave i transparente kojima negiraju genocid u Srebrenici, podržalo ministra pravosuđa Vladimira Leposavića čiju je smjenu ranije danas najavio premijer Zdravko Krivokapić, piše Jutarnji list.

U vanrednom obraćanju Krivokapić je rekao da je pokrenuo proceduru opoziva Leposavića zbog njegove sporne izjave o Srebrenici koja je naišla na osude u cijeloj zemlji i regiji, ali je poručio da je prethodno ministru dao priliku da se sam povuče. No, on je to odbio.

Leposavić je prije dvije sedmice u crnogorskom parlamentu rekao da je spreman priznati da se u Srebrenici dogodio zločin genocida kada se to, kako je rekao, nedvosmisleno utvrdi, ustvrdivši tada da je Sud za ratne zločine u Hagu izgubio legitimitet.

Ipak, nakon najave Krivokapića veći dio zastupnika prosrpskih partija u crnogorskom parlamentu, koji su dio vlasti, saopštili su da neće podržati premijerov zahtjev za smjenu ministra Leposavića te da je njegov stav o Srebrenici podržava većina Srba u Crnoj Gori.

Protesti
To je bio povod da se u Podgorici, Baru, Nikšiću, Pljevljima, Beranama okupe demonstranti koji su nosili transparente i skandirali parole kojima se negira genocid u Srebrenici: “Crna Goro gorska vilo genocida nije bilo”, „Zbog Srebrenice s funkcije se Srbin skida, upamtite nije bilo genocida”, “Kosovo je srce Srbije”, “Pravda za Vlada”, “izdaja, izdaja” i “Ustaše, ustaše”, “Milo lopove”.

Među okupljenima u Podgorici primijetili su i četničkog vojvodu Miletu Pavićevića, koji je poznat kao sudionik većina protestnih skupova prosrpskog Demokratskog fronta.

Protestnim okupljanjima u više crnogorskih gradova prekršene su i epidemiološke mjere, kojima su, između ostalog, u potpunosti zabranjena okupljanja. Građani obavezni i držati distancu od dva metra, što večeras nije bio slučaj, a većina nije nosila zaštitne maske, što je još jedna obaveza građana.

Čitaj još:   MOSTAR: Specijalci rastjerali radnike Aluminija, saobraćaj odblokiran... (video)


Prosvjed ispred crnogorske ambasade u Beogradu

Ispred crnogorske ambasade u Beogradu, kako je prenio podgorički portal CDM, večeras se okupilo nekoliko desetina građana koji su protestovali zbog odluke crnogorskog premijera da pokrene razrješenje ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava koje je dio medija u Srbiji nazvao “sramotnim”.

U Knez Mihailovoj ulici okupljeni su iskazali svoje nezadovoljstvo glasnim skandiranjem ali i bacanjem dimnih bombi.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući odluku crnogorskog premijera da smijeni ministra Leposavića, rekao je da je Krivokapić još jednom pokazao da mu nije ni malo stalo do toga što misle i osjećaju i Srbi i Srbija.

„Pokazao je da mu nije stalo do Srba”, rekao je Vulin, prenose beogradski mediji.

Krivokapić: Ovu vlast ruše iznutra i izvana

Crnogorski premijer rekao je ranije danas da njegova vlada “trpi žestoke udarce izvana i iznutra”.

“Na tome rade brojni i predstavnici pojedinih vladajućih partija i Đukanovićev DPS zdušno s njegovim uvijek prisutnim satelitima, i još osjećam pipke hobotnice koje ne možemo odsjeći”, rekao je crnogorski premijer istakavši da se sada se u Crnoj Gori stvaraju dva bloka – ultrasrpski i ultra crnogorsko-patriotski.

“Koji su to blokovi, ko želi blokove više. Dosta nam je pregrada i zidova. Treba nam sloboda da bismo preokrenuli Crnu Goru u pravom smjeru“, rekao je crnogorski premijer.

Čitaj još:   Kćerka dr Seada Jamakosmanovića, Hasna objavila potresnu priču nakon smrti baba... (foto i video)

Izvor Antena M

PROTIVZAKONITO: DRITAN umjesto Krivokapića vodi Vijeće za nacionalnu BEZBJEDNOST

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović u skladu sa novim usvojenim Pravilnikom crnogorske Vlade Read more